31/3/14

Es presenta el documental “La Garriga rural. Quan la terra marcava el ritme”

Nota de premsa - Ajuntament de La Garriga

El diumenge 30 de març, a les 18 h al Teatre de la Garriga-El Patronat (El Passeig, 42), es va presentar el documental “La Garriga rural. Quan la terra marcava el ritme”. El treball, de prop d’una hora de duració, retrata la Garriga de la primera meitat del segle XX quan el poble i la seva gent “encara anaven al ritme que marcava la terra”.

L’obra realitzada per la productora Sabem.Com, sota la coordinació de l’àrea de Patrimoni de l’Ajuntament, i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat, també reflecteix la transformació que ha patit el poble al llarg del segle passat amb l’arribada de l’estiueig i el retrocés del sector primari.

El documental també és una invitació per reflexionar sobre els models de desenvolupament econòmic, sobre la urbanització del sòl i sobre els canvis en els modes de vida i de treball que han suposat la fi de nombrosos paisatges, patrimonis i històries de la Garriga rural. En aquest sentit, el documental també incita a repensar el futur del poble i a considerar quin paper ha de tenir aquest llegat en la Garriga actual.

El documental, que es podrà recollir de manera gratuïta el dia de la presentació o posteriorment a l’OAC, s’ha basat en entrevistes a garriguencs i garriguenques i a persones que han cedit fotografies dels seus arxius personals. Per aquest motiu es vol agrair la col·laboració de: Maria Bulbena Surigué, Jordi Castells Piqué, Joan Rocasalbas Pujol, Esteve Noguera Sanmartí, Pere Espinasa Gironès, Maria Rosa Costa Riera, Jaume Pujol Murgó, Josep Girbau Marquès, Josep Ferrer Mas, Salvador Cañellas Planas, Salut Miró Boatella, Antònia Castelló Salvia, Asunción Oliveras Fàbregas, Joan Mas Gordi de can Torra de la Riba, Teresa Surinyach Lladó, Jaume Oliver Bruy, Jordi Llimargas Marsal, Llull Carbonell López i Eduard Acedo Many.

www.youtube.com/watch?v=oxiyqnM133s

Podeu veure un tràiler del documental aquí: www.youtube.com/watch?v=oxiyqnM133s


26/3/14

42 empreses i serveis obtenen el distintiu de qualitat SICTED

A la comarca hi ha 62 empreses i serveis adherits al projecte SICTED, dels quals 42 han obtingut el distintiu de qualitat el 2013 i 18 segueixen treballant per obtenir-lo en la propera campanya.

El SICTED reconeix l'esforç i el compromís amb la qualitat i la millora contínua en l'àmbit turístic.

El passat dilluns dia 24 de març es va fer l'entrega dels distintius de qualitat SICTED.

A l'acte va assistir el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, el senyor José Orive; el conseller de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Oriental, el senyor Ignasi Martínez; el diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, el senyor Ramon Riera; i el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Caldes de Montbui, el senyor Isidre Pineda. 

L’Espai Can Rius de Caldes de Montbui va acollir el lliurament  dels distintius de qualitat turística SICTED 2013. L’acte va tenir lloc en el marc de la jornada de treball TurismeVallès, en les que van participar una vuitantena d’empreses i professionals vinculats al Turisme de la comarca del Vallès Oriental.

La Secretaria d’Estat de Turisme, juntament amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) va donar a conèixer, a finals de l’any 2013, les empreses certificades amb el Sistema Integral de Qualitat Turística Espanyola en Destí (SICTED). Al Vallès Oriental hi ha 62 empreses i serveis adherits al projecte SICTED, dels quals 42 han obtingut el distintiu de qualitat recentment i 18 segueixen treballant per obtenir-lo en la propera campanya.

Des del Consell Comarcal del Vallès Oriental, volem felicitar totes les empreses que han obtingut el distintiu, així com totes les empreses que estan treballant en la seva obtenció. D’altra banda, volem animar a totes les empreses compromeses en la millora dels seus serveis i els seus productes a que s’adhereixin al projecte.

Les empreses distingides el 2013 són: Agència de viatges Aquae Calidae Viatges, S.L.L; Agroturisme Can Gual I; Apartaments Turístics Cal Ferrer; Aula d’Entorn Rural Can Turró; Balneari Termes Victòria; Càmping El Pasqualet; Casa de colònies – Escola de Natura La Traüna; Daema Aventura; Espai Natural Sant Miquel del Fai; Hotel Can Galvany; Hotel Ibis Barcelona Mollet; Hotel Mercure Augusta Barcelona Vallès; Hotel Molí de la Torre; Hotel Sidorme Barcelona Granollers; Hotel Sidorme Barcelona Mollet; Museu Arxiu Tomàs Balvey; Museu Municipal de Montmeló; Museu Municipal Joan Abelló i Casa del Pintor Abelló; Oficina de Turisme de Sant Celoni; Parc Natural del Montseny; Pastes Sanmartí, fideuers des de 1700; Punt d’Informació Turística de Santa Maria de Palautordera; Ramasan Viatges; Restaurant Càmping El Pasqualet; restaurant Can Major; Restaurant El Bellver; Restaurant El Folló; Restaurant el Mas de Sant Lleí; Restaurant El Romaní de Breda; Restaurant El Trabuc; Restaurant La Fonda del Montseny; Restaurant La Rectoria de Palou; Rostisseria FRANVIC; Serveis Turístics de Salut Termes Victòria; Terra Diversions Bike Tours, Turisme Actiu; Thermalia, Oficina de Turisme de Caldes de Montbui; Turisme Rural Cal Pinyater; Turisme Rural Can Fàbregas del Bosc; Turisme Rural Can Gual II; Turisme Rural El Folló; Turisme Rural El Porxo de Can Baixeres; i Turisme Rural Les Oliveres.


L’any 2013 ha estat el novè any, que la comarca, participa en aquest projecte de millora de la qualitat turística en destinació. El Vallès Oriental va apostar per iniciar-se en aquest projecte de qualitat turística a través d’un dels productes més característics de la comarca, la Ruta Modernista del Vallès Oriental. Els anys següents, el projecte d’implantació del SICTED es va anar estenent al conjunt de tot el territori.

Sistema Integral de Qualitat Turística (SICTED)
El projecte SICTED, promogut per la Secretaria General de Turisme i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), treballa amb empreses i serveis turístics de fins a 29 oficis diferents i se centra en l'experiència i satisfacció del turista que visita la nostra destinació. Es basa, entre d'altres eines, en l'aplicació d'un Manual de Bones Pràctiques, que varia en funció de l'ofici.

El SICTED és un distintiu que es basa en un model participatiu que requereix que les empreses i serveis turístics adherits es comprometin amb la qualitat turística. Ofereix un pla formatiu, visites d'assistència tècnica per part d'assessors SICTED, tallers de dubtes i solucions, grups de treball que desenvolupen propostes de millora per a la destinació i avaluacions que contrasten l'adequació de l'empresa/servei als estàndards de qualitat.

Notícies
NacióDigital - article

12/3/14

A Caldes de Montbui, Fem Bullir l'Olla!

Nota de premsa - Ajuntament de Caldes de Montbui

El Mercat de l’olla i la caldera més internacional, dedicat a l’època romana i l’aigua termal.

Els dies 15 i 16 de març el centre històric acull les parades i activitats del Mercat de l’olla i la caldera de Caldes de Montbui, una cita amb la gastronomia romana i l’aigua termal.

La vila termal celebra, els dies 15 i 16 de març, la 6a edició del mercat d’artesans i gastronòmic, dedicat a la cuina elaborada amb productes singulars del territori català i d'altres cultures de la mediterrània procedents d'Itàlia i de França.  L'element especial del mercat és que alguns dels plats que s'oferiran es cuinen en una olla grossa, amb aigua termal i llenya.


En paral·lel, tenen lloc les Jornades gastronòmiques de l’olla i la caldera als restaurants calderins, enguany dedicades a l’època romana (del 15 de març al 6 d’abril).

Segons el regidor Isidre Pineda aquesta serà una edició del Mercat de l’Olla amb accent internacional: acollirà una mostra de l’elaboració i tast de la piazza Scima (pizza a l’estil romà) amb forn de llenya artesà, a càrrec de cuiners procedents de la població convidada de Lanciano, de la regió d’Abruzzo (Itàlia); O un tast de productes derivats de l’ànec amb un maridatge de vins catalans organitzat per l’Associació Amics d’Europa i  el Comitè de Jumelage de la vila termal agermanada de Saint Paul Lès Dax.

A més, durant els dies 15 i 16 de març es celebraran unes jornades de portes obertes a l’exposició: “1714. L’assalt a la Bretxa. La guerra de Successió a Caldes de Montbui” amb la recreació històrica d’un campament militar austriacista del segle XVIII per part del grup els Miquelets de Catalunya i els Hússars Hongaresos de Moià. L’exposició, amb motiu de la commemoració del Tri centenari de la guerra de successió del 1714, l’acull el Museu Thermalia de Caldes fins el mes de juny.



Més informació al web www.visiteucaldes.cat

7/3/14

Arriben les IX Jornades Gastronòmiques del vi DO Alella

Nota de premsa - Consorci DO Alella

Les Jornades Gastronòmiques del vi DO Alella segueixen creixent i ampliant el seu àmbit d'influència. Una cinquantena de restaurants de vint-i-set municipis del Maresme, el Vallès Oriental i el Barcelonès ofereixen durant tot el mes de març les seves propostes culinàries harmonitzades amb vins de la DO Alella.

Per primera vegada hi participen restaurants dels municipis d'Arenys de Mar, Caldes de Montbui, Sant Celoni, Santa Eulàlia de Ronçana i Tagamanent, que se sumen a la incorporació de les dues capitals de comarca, Mataró i Granollers, que ja hi van participar l'any passat i que hi repeteixen, juntament amb Montmeló, Arenys de Mar i Pineda de Mar, a més d'un restaurant de la ciutat de Barcelona.



L'oferta gastronòmica de les Jornades és ben variada i adequada a tots el gustos i butxaques. No cal explicar que els protagonistes seran els vins de la DO Alella, tot i que a més hi trobarem vins i caves de gran qualitat que també s'elaboren als cellers del territori DO. Els preus dels menús oscil·len entre els 20 i els 40 euros i els vins se serveixen a copes, de manera que els comensals tindran l'oportunitat de degustar més varietats de vins amb els menús suggerits.

Els municipis DO Alella participants són Alella, Argentona, Cabrils, Martorelles, El Masnou, Montgat, Montornès del Vallès, Premià de Mar, La Roca del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalt.

Els municipis de l'entorn de la DO Alella participants són Arenys de Mar, Arenys de Munt, Barcelona, Caldes de Montbui, Canet de Mar, Granollers, Mataró, Montmeló, Pineda de Mar, Sant Celoni, Santa Eulàlia de Ronçana i Tagamanent.

Descarrega't el programa de les jornades.

4/3/14

Torna la Fira de la Botifarra

Nota de premsa - Ajuntament de La Garriga
Comerciants, restauració i entitats participaran dels actes programats per celebrar, el proper 8 i 9 de març, la Fira de la Botifarra, un esdeveniment que pretén promoure el comerç local, promocionar el municipi i esdevenir un referent en el sector cansalader de la comarca.

A partir d’un dels productes més emblemàtics del poble - la botifarra - la Fira, que es celebrarà al voltant de la plaça de Can Dachs, donarà a conèixer aquesta tradició garriguenca i oferirà tot un conjunt de propostes lúdiques i culturals, tastets gastronòmics, i una àmplia oferta de productes artesanals i de proximitat.


A part de la cinquantena de parades, les persones visitants podran gaudir d’una oferta gastronòmica diversa i de qualitat i, alhora, descobrir els principals atractius turístics del municipi amb les visites guiades. Enguany el sector cansalader de l’ASIC farà demostracions d’elaboració de botifarres de manera artesanal i un tastet de la reconeguda botifarra de la Garriga.

La Fira també inclourà activitats culturals com el Ball de Cintes del municipi, tallers varis, contes i diumenge al matí un taller infantil de preparació de coques.

Una altra de les novetats és la presentació del lèxic del porc, “del porc fins la cua és bona”, elaborat amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, l’Escola d’Art i Disseny (EMAD) de la Garriga i les cansaladeries i elaboradors de la Garriga. La presentació serà el dijous 6 de març, a dos quarts de vuit del vespre, a Can Raspall.

El sector de la restauració també participarà activament en l’esdeveniment i oferirà del 2 al 9 de març plats de botifarra als establiments.

Més informació al web de l'Ajuntament de La Garriga