La Festa del Corpus al Vallès Oriental: actes religiosos, culturals, populars i artístics


Als pobles de la nostra comarca la festivitat del Corpus combina la vessant religiosa amb la participació popular amb activitats culturals i creacions artístiques.

Els carrers s’engalanen amb catifes de flors que són veritables creacions artístiques. Amb motiu d’aquesta celebració, alguns pobles organitzen diferents activitats culturals i tradicionals al llarg de tota la setmana. Algunes de les propostes són: trobades de gegants, ballades de sardanes, actuacions castelleres, trobades de puntaires, jornades de bastoners, balls de diables i activitats artístiques com concursos de cartells, de pintura o d’aparadors.

La participació popular és l’eix de totes les activitats que s’organitzen en els diferents municipis. Una festa que la gent es fa seva!

A continuació us fem unes petites pinzellades del actes que podeu trobar en alguns pobles de la comarca:

La Garriga celebra els 200 anys del Corpus

Enguany La Garriga celebra el 200 aniversari de la primera festa del Corpus documentada l’any 1816, tot i que la festa del Corpus a la Garriga se sap que se celebra des de més antic. Les catifes de La Garriga són considerades com unes de les més antigues de tota Catalunya.



De manera excepcional, enguany s'elaborarà una catifa de 200 metres quadrats commemorativa del 200 aniversari a la plaça de l'Església. També comptarà amb una catifa convidada elaborada per catifaires vinguts de la població siciliana de Noto, famosa per la seva Infiorata, on les catifes de flors són les protagonistes de la festa. Paral·lelament, s'organitzen diferents activitats de cultura popular. Un cop hagi passat la processó, els més petits, i d'altres que no ho són tant, comencen una aferrissada batalla amb els clavells de les catifes. Aquesta particular guerra festiva és l’acte que clou la celebració.


A diferència d’altres indrets, els garriguencs fan les catifes només amb elements naturals. La base és el clavell, que posen sencer, i es complementa amb altres flors, com ara roses, gerberes i ginesta, i altres elements vegetals: esclòfia d'arròs, bruc, gespa, xiprer i terra. La festa, comença la setmana abans amb diverses activitats organitzades per les entitats culturals del municipi, com ara la Trobada de Gegants. Té un vessant popular, ja que hi participen veïns de tota la població, de totes condicions i edats.

Més informació: www.corpuslagarriga.org


Aiguafreda


Més informació: www.aiguafreda.cat

Un any més, Aiguafreda engalana els carres del municipi per Corpus amb catifes artístiques, totes elles variades. Des de les sis del matí, totes les persones que participen en la realització de les catifes posaran tot el seu esforç per elaborar veritables obres d’art, passant un diumenge de primavera fent una tasca estimulant i creativa. L’esmorzar per als catifaires serà gratuït. Tothom hi és convocat!


Caldesflor- Corpus 2016

A primera hora del matí es comencen a fer les catifes, que posteriorment seran objecte de valoració per un jurat i es lliuraran els premis del XVI Concurs de Catifes i del II Concurs d’Instagram.
 

Acabada la processó hi haurà la desfeta de les catifes del carrer Major per la colla de Geganters i Menestrals del Tricentenari de Barcelona, els Bastoners i la Colla Infantil del Ball de diables de Caldes de Montbui.

S’acabarà la festa amb una ballada gegantera a la plaça del Lleó i un lluïment de les Colles de Bastoners i Infantil del Ball de diables de Caldes de Montbui, així com de la colla de Geganters i Menestrals del Tricentenari de Barcelona.

Més informació: www.caldesdemontbui.cat


La Roca del Vallès

Més informació: www.laroca.cat

El diumenge 29, els carrers del nucli antic, carrer Major i carrer de l’Església s’ompliran de color amb les tradicionals catifes de flors. Per segon any, l’associació de Veïns del Carrer Major comptarà amb la participació de l’escola Pilar Mestres i l’AMPA de l’escola Mogent, les quals repeteixen experiència en la tasca de confeccionar les espectaculars catifes de Corpus.




Comentaris