Una comarca plena de cultura


Ja ben entrat l’any 2017, seguim amb la mateixa dinàmica del blog. Al Vallès Oriental comptem amb una gran varietat de recursos de tota mena, és a dir que, tenim una oferta molt variada per a tot tipus de turistes que vulguin visitar la nostra comarca.



Aquesta setmana us parlarem de la cultura al Vallès Oriental, més concretament dels museus.

El Museu Thermalia, Caldes de Montbui
Aquest museu, lligat al termalisme del municipi, compta amb diferents exposicions temporals durant l’any i una exposició permanent dedicada a la cultura de l’aigua termal. També ressegueix la vida de Manolo Hugué, gran amic de Picasso. Des del Museu també gestionen les visites guiades a la Casa-Museu Delger i les visites al Circuit Termal, on de la mà d’una guia es coneixen diferents punts del municipi.



El Museu Arxiu Tomàs Balvey, Cardedeu
El Museu de Cardedeu, compta amb diferents col·leccions entre elles d’arqueologia, d’art, de numismàtica i d’història i etnografia. Una de les seves singularitats és l’exposició dedicada a la farmàcia Balvey, la farmàcia rural més antiga d’Europa juntament amb la de Llívia. En quant a les exposicions, n’acull dues de permanents: el llegat de Tomàs Balvey, una col·lecció molt variada relacionada amb la faceta humanística d’aquest personatge i l’altra lligada a la salut i els remeis al segle XVIII i XIX.
Des del Museu també es gestionen les visites guiades i d’altres activitats.




El Museu de ciències Naturals de Granollers, La Tela, Granollers
Aquest museu, dedicat especialment a la zoologia, també compta amb altres àmbits com paleontologia, geologia, botànica i meteorologia. El Museu està situat en dos edificis, la casa Pius, més coneguda com la Tela i l’edifici nou que acull diferents exposicions temporals, una sala de joc i lectura i un planetari. També hi trobem una biblioteca especialitzada en temes de natura i medi ambient amb més de 6000 exemplars.






Museu de Granollers
El Museu de Granollers compta amb col·leccions relacionades amb arqueologia, art, arts decoratives, numismàtica i etnografia. També acull exposicions temporals de tres tipologies, més concretament: itinerants, de producció i de coproducció. D’altra banda, des del Museu es realitzen activitats didàctiques per escoles, des de P3 fins al Batxillerat. També ofereix a les institucions una sala d’actes i petites visites guiades tan a les exposicions temporals com a les permanents.



Museu Abelló, Mollet del Vallès
El Museu Abelló és un museu d’art que compta amb la gran col·lecció d’obres de Joan Abelló com a punt fort de la seves exposicions permanents. D’aquestes destaquem: la Casa del pintor Abelló; Un tast de l’art d’Abelló; i L’art modern a la col·lecció Abelló dels segles XIX i XX. També acull diverses exposicions temporals i s’encarrega de la gestió del Menhir de Mollet, un dels més grans del sud d’Europa. El Museu ofereix serveis destinats a escoles com tallers o visites al museu.




Museu de Montmeló
Aquest museu, que ocupa una antiga casa senyorial, Can Caballé, és un museu local d’història i arqueologia exclusivament. Acull una exposició permanent anomenada, Montmeló, camins i anys on es mostra l’evolució històrica del municipi en el context del Vallès i Catalunya.







Museu Municipal Can Xifreda, Sant Feliu de Codines
Aquest petit museu situat al parc Xifreda, a la torre Modernista de Can Xifreda, compta amb una exposició permanent d’arqueologia, mineralogia, paleontologia i història local a demés d’una sala d’exposicions on podem trobar una exposició semipermanent d’eines i estris de ramaderia catalana. També s’hi poden fer visites guiades.




Museu Ca l’Agustí, Tagamanent
La Casa Museu Ca l’Agustí, un dels elements del patrimoni arquitectònic més destacat del Parc Natural del Montseny, és una antiga masia restaurada que ofereix una visita guiada per posar-nos a la pell d’una família pagesa de muntanya mitjançant audiovisuals. La masia també acull diferents àmbits de l’etnologia com ara elements de conreu i de rec, l’explotació forestal la neu i el glaç i les construccions annexes, àmbits relacionats amb la vida dels habitants d’aquests territoris que havien d’adaptar-se a les condicions de l’entorn. També ofereix altres visites guiades.





Aquesta setmana destaquem... la visita guiada Circuit Termal, a Caldes de Montbui i la visita guiada Vila termal i d’estiueig relacionada amb el modernisme de J.M. Raspall


Comentaris