El Vallès Oriental compta amb una gastronomia
molt variada i per a tots els gustos; tan pel que fa a la cuina de temporada,
la cuina tradicional com pel que fa a la cuina més innovadora. A més dels
productes de la terra, també es realitzen fires i esdeveniments gastronòmics on
es poden degustar cada una d’aquestes exquisideses.
1. DOP
Mongeta del Ganxet i DO Alella
A la comarca hi ha dues Denominacions
d'Origen. Una és la DOP Mongeta del Ganxet, de color blanc, seques, planes de forma
arronyonada i amb un característic ganxo en un extrem que li dóna el nom de
"ganxet". La seva textura és fina, cremosa i farinosa al paladar. D'altra
banda hi ha la DO Alella, compresa entre la Roca del Vallès, Martorelles,
Montornès del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Granollers, Llinars del
Vallès, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès.
Agrupa 96 vinicultors i 8 cellers
embotelladors, amb 1 producció Mitjana anual de 9.000hl. El producte estrella
d’aquesta DO és el vi blanc mono varietal resultant de cupatges (pansa blanca,
chardonnay o sauvignon blanc). També destaquen els vins rosats elaborats amb
varietats garnatxa, merlot i pansa rosada, i els negres amb varietats de
cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot. Tots els vins de criança per la DO
són sotmesos a una criança mínima de dos anys. La graduació alcohòlica que
adquireixen oscil·la entre l'11,5 i el 13,5%.
2.
Borregos de Cardedeu
Com a productes tradicionals o destacats
trobem els Borregos de Cardedeu, un producte dolç tradicional, l’origen dels
qual es remunta al 1824 al mateix municipi.
Els borregos són unes pastes dolces amb una
forma i textura de llesques de pa torrat. Per a la seva elaboració s’empra
bàsicament farina, aigua, llevat, sucre, mantega (o llard) i granes de comí. Es
caracteritzen pel seu color groguenc a l’interior i torrat a l’exterior.
Les pastisseries de Cardedeu n’elaboren
habitualment i, a mes del cruixent tradicional, n’hi ha de tou i per Nadal també
s’elabora torró de borrego, una sorprenent i exquisida fusió amb torró de
Xixona.
3. Hortalisses
i llegums
A la comarca es produeix una àmplia varietat
d’hortalisses i llegums autòctones com la mongeta del carai, la rènega negre,
el cigró menut, la llentia pardina, la col de pell de galàpet, enciam escaroler,
bròquil blau, tomàquets de varietats antigues, blats antics com l’espelta i el
blat del cor, faves, llavors antigues que s’han recuperat i productes més nous
com bolet xiitake i gírgola de castanyer (maitake).
També s’han anat recuperant diverses varietats
de tomàquets que es solien conrear a la comarca, cadascuna de les quals destaca
pel gust, el color o la textura: rosa “ple” de l’Etern, pometa, cor de bou,
Montserrat, etc.
Aquest cap de setmana a Santa Eulàlia de
Ronçana es celebrarà la VIII Fira del Tomàquet
4. Ventre d’ossos
Un altre producte estrella de la zona és el
ventre d’ossos, un embotit tradicional del Vallès Oriental, nascut arran de la
cultura de la matança del porc a les cases de pagès. Actualment es troba sota
diferents terminologies: sac d’ossos, sac del ossets o ventre d’ossos.
S’elabora amb ventre, sal, pebre, i també pot portar cap de costella, careta,
llengua, ronyó, orella i algun retall de magre.
5. Mató
de Caldes
Pel que fa als lactis hi trobem el mató de
Caldes, un formatge fresc tradicional de Catalunya, que a la comarca del Vallès
Oriental, i concretament a Caldes de Montbui, pren el nom de mató de Caldes.
Presenta una textura suau, flonja i lleugerament gelatinosa. És fresc, humit i
de gust dolç. Cal destacar que l’elaboració artesanal actual manté la recepta
tradicional.
6. Licors
Els licors també són una part clau de la
gastronomia de qualsevol lloc i a la comarca del Vallès Oriental, com ara l’Anís
Taronja i Les Flors Del Remei, originaris de la ciutat de Caldes de Montbui,
que s’elaboren des de l’any 1918 i que són molt apreciats com a digestius. Les
Flors Del Remei és un licor fruit de la destil·lació de plantes i herbes
aromàtiques, part de les quals són herbes autòctones. Aquest licor té una
graduació alcohòlica de 34 graus que li confereix un gust intens que es manté a
la boca. L’Anís Taronja és un licor obtingut a partir de la destil·lació de pell
de la taronja amb matafaluga. Es pot prendre sol, amb glaçons o combinat amb
cafè.
7. Carquinyolis de Caldes
A Caldes també hi ha un producte dolç de
pastisseria anomenat Carquinyolis de Caldes que es remunta al segle XIX. Els
carquinyolis presenten una crosta lluent de color marró fosc i tenen una
textura dura i cruixent, amb un sabor on predominen les ametlles. S’elabora
bàsicament amb ous, llet, sucre, farina i ametlles. Es dóna una forma allargada
a la massa i es talla en trossos petits els quals es mengen sols o acompanyats
de llet, café, xocolata, vi dolç o ratafia.
8. Oli
de Vera
També al segle XIX hi va haver oliveres de
moltes varietats, però després de grans glaçades es van introduir varietats més
resistents, principalment la varietat Vera, que també es coneix com la del
país. A dia d’avui, es pot degustar aquesta varietat d’oli gràcies als pagesos
que encara la conreen i a la Fira de l’Oli, que se celebra anualment a Bigues i
Riells.
9. El
Rajol de Granollers
El Rajol de Festa Major de Granollers és, des
del 1994, el dolç típic de la ciutat i capital de comarca. Està fet a partir de
pasta de full i crema de cacau i farcit de trufa i praliné d’avellana. Es pot
trobar a les pastisseries de la ciutat durant tot l’any, sobretot els dies de
Festa Major.
10. Mongetes de desgranar amb ventre d’ossets
No només hi han productes individuals
tradicionals de la zona, també es poden fer receptes delicioses amb aquests
productes, com les mongetes de desgranar amb ventre d’ossets. Es pot fer amb un
sofregit d’all i ceba on també hi podem posar un gotet de vi blanc i aprofitant
el caldo de bullir les mongetes per tal de que es barregi bé i s’estovi una
mica.
11. Celonins
Un altre dolç que podem trobar són els
Celonins, dolços fets de galets, xocolates i ametlla. Representen les dues
muntanyes que envolten Sant Celoni, el Montseny i el Montnegre, i estan fets
amb xocolata blanca i negra respectivament.
12. Cerveses
Al Vallès Oriental hi ha un gran nombre de
cerveses artesanes elaborades per diferents productors. Les elaboren amb
espelta ecològica de Gallecs, aigua termal de Caldes de Montbui, envellides amb
bota de fusta, etc. No us les perdeu!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada