Museus per conèixer passat i present del Vallès Oriental

La comarca del Vallès Oriental és coneguda per comptar amb uns paisatges naturals d’ensomni, però és possible complementar aquest tresor paisatgístic amb una oferta cultural a través de nombrosos museus al llarg dels diferents municipis. Una forma de conèixer el passat, present i futur de la comarca!

De fet, una visita pels diferents municipis del Vallès Oriental et permetrà endinsar-te en diferents realitats i interessos. I és que tenim un museu esperant-te sigui quina sigui la teva afició: Dels vestigis de l’època romana al món de la naturalesa, passant pel benestar i el termalisme. A continuació et detallem 7 museus per descobrir la comarca.

Museu Thermalia (Caldes de Montbuí)
4 plantes dedicades íntegrament al termalisme. Un centre temàtic a l'entorn de la cultura de l'aigua termal amb l'aigua que brolla de la terra a 74º C!

La visita al Museu proposa un circuit inspirat en la pròpia experiència termal en una proposta multimèdia. Mitjançant una exposició seductora i interactiva, el visitant gaudeix d'una experiència personal, que el convida a descobrir altres aspectes del termalisme.

A més, dues de les quatre plantes del Museu ressegueixen la vida de Manolo Hugué i ens apropen als ambients de l'art del segle XX, sense oblidar Picasso present amb una exposició de caire molt personal fruit de la gran amistat entre amb dos artistes.

Tota una experiència a la vila del termalisme per excel·lència!


Museu Arxiu Tomàs Balvey (Cardedeu)
Probablement us serà un personatge desconegut, però Tomàs Balvey és l’últim membre d’una família de farmacèutics de Cardedeu. D’aquí que el Museu giri entorn de la farmàcia i el seu farmacèutic, tot centrant-se en el món de la malaltia, els remeis i la salut.

A més, cal remarcar la seu: el Casal Daurella, una de les primeres cases d'estiueig del municipi i construïda el 1848. Després de diverses reformes i tancaments al públic, el casal es va reobrir l’any 2001 amb el Museu Arxiu Tomàs Balvey.

De l’exposició destaquen més de 200 pots de farmàcia d’estil imperi, el jardí botànic i un mòdul multisensorial anomenat "La Mirada Tàctil".



Museu Granollers (Granollers)
El Museu de Granollers va ser creat per l'Ajuntament l'any 1932, però no va ser fins l’any 1976 en què es va inaugurar la seu actual

El Museu té un fons bàsicament d'arqueologia, d'art, d'arts decoratives, d'etnografia i numismàtica i coordina i dóna suport a la major part de les excavacions de la comarca.



Museu de Ciències Naturals de Granollers (Granollers)
El Museu celebra 30 anys ple de vitalitat! Ocupa dos edificis, un de nova planta i l'edifici antic anomenat la Tela, o casa Pius Anfres, una torre construïda l'any 1912.  El jardí que l'envolta acull una mostra de la botànica i la geologia de la comarca del Vallès Oriental.

Coneix l’ecosistema de la nostra comarca a la capital!



Museu Abelló (Mollet del Vallès)
Emplaçat en un edifici modernista, el Museu està dedicat a la pintura. Acull una part del fons de la col·lecció que el pintor molletà Joan Abelló va donar a la ciutat l'any 1996. El mes de juliol de 2006, Abelló va fer una segona donació que va incrementar els fons amb 4.000 peces més.

Pel que fa als fons pictòric, trobem, a part dels quadres de Joan Abelló, obres de Picasso, Dalí, Miró, Tàpies, Brossa, Sorolla, Mir, Nonell, Casas, Gimeno, Juan Gris, Clavé, Cuixart, Pantoja de la Cruz, Boguerau, Millet, Pellicer o Fortuny. També comptem amb una àmplia col·lecció d'escultures de Manolo Hugué, Lluís Montané, Marià Benlliure, J. Clarà, Llaurador, Rebull i Navarro.



Museu de Montmeló (Montmeló)
El Museu Municipal de Montmeló ocupa una antiga casa senyorial, Can Caballé, que va ser construïda cap a l’any 1920. Destaca l’exposició permanent, sota el títol de Montmeló, camins i anys, i que mostra l’evolució històrica del municipi en el context del Vallès i de Catalunya.

També trobem el jaciment arqueològic de Can Tacó està en procés d’excavació des de l’any 2003 i des del novembre de 2007 està declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional.



Museu Ca l’Agustí (Tagamanent)
Es tracta d’un museu etnològic situat a una masia ramadera de grans proporcions. És interessant inscriure’s a les visites guiades d’una hora de durada per les diferents estances d’aquesta masia, acompanyats per un guia de La Calma. Una experiència en ple Parc del Montseny.



Comentaris