Viu el turisme cultural al Vallès Oriental

El territori del Vallès Oriental gaudeix d’un interessant passat antropològic i cultural que fa d’aquesta comarca una destinació privilegiada. Per això, els turistes que la visiten tenen al seu abast una amplia oferta de turisme cultural que avarca quasi bé totes les èpoques i estils arquitectònics.

La història d’aquest territori es remunta a la prehistòria i des de llavors s’han conservat diferents vestigis i monuments. Manifestacions antropològiques de gran interès combinades amb museus d’art, esglésies romàniques, jaciments arqueològics i molt més! Si us agrada la cultura, el Vallès Oriental no us deixarà indiferents!

Les restes prehistòriques
Si parlem de vestigis prehistòrics, al Vallès Oriental es conserven tot tipus de ruïnes neolítiques. Per exemple, el terme municipal de la Roca del Vallès compta amb diverses restes prehistòriques com el poblat del turó de Céllecs. D’altra banda, a Vallgorguina s’hi troba un dels dòlmens més grans de Catalunya, el de Pedra gentil, format per set pilars. I també situat entre els municipis de Montornès del Vallès i Montmeló, podem trobar el jaciment arqueològic de Mons Observans.

El termalisme i la cultura de l’aigua termal
Com a conseqüència de la conquesta del territori per part de l’imperi romà, moltes de tradicions romanes han quedat arrelades. Una d’aquestes és el termalisme. A municipis com la Garriga o Caldes de Montbui, s’ha sabut aprofitar les aigües termals per desenvolupar tasques quotidianes com rentar la roba, per cuinar, per elaborar pasta... De fet, Caldes de Montbui està considerat el primer poble termal de Catalunya. Els turistes poden, doncs, visitar aquests municipis per descobrir el món del termalisme i conèixer indrets com les Termes romanes, la Font del Lleó de Caldes de Montbui o relaxar-se prenent un bany d’aigua termal a un dels balnearis de La Garriga.

El patrimoni modernista
Una de les activitats més interessants per fer són les visites a cases modernistes. El patrimoni modernista és ben present al Vallès i és que les grans famílies burgeses del segle XX de Barcelona, estiuejaven a aquesta comarca.

Així doncs, podem trobar magnífiques torres com les cases modernistes de Joaquim Raspall a Cardedeu, situades en un punt estratègic entre Barcelona i Girona; els edificis modernistes i noucentistes construïts a Figaró-Montmany o l’Illa Raspall, un conjunt de quatre torres modernistes de la Garriga.

Vestigis de la Guerra civil
Sens dubte, una de les èpoques més ben representades al Vallès Oriental és la de la Guerra Civil. La comarca ofereix tot tipus d’activitats per descobrir el passat més cruent de Catalunya a través visites guiades ( com les del 31 de maig de Granollers) refugis antiaeris (com el de Granollers o el de la Garriga) o fins i tot camps d’aviació (com el de Rosanes, a la Garriga).


Per tant, el Vallès Oriental és una comarca amb una gran importància històrica i cultural que ofereix diverses activitats per aprendre i descobrir el passat de Catalunya.  

Comentaris