Els espais naturals del Vallès Oriental - Part II

El territori del Vallès Oriental es caracteritza per ser divers, tant en les propostes lúdiques, culturals i de turisme actiu que ofereix, com pel tipus de vegetació i espècies animals que presenta. Aquesta diversitat també la trobem quan parlem dels espais naturals.

Si bé el Parc Natural del Montseny i el Parc del Montnegre-Corredor són els parcs més emblemàtics de la comarca, també n’hi ha d’altres que estan dins el territori i que posseeixen unes característiques que els fan ser únics. És el cas del Parc de la Serralada Litoral i el Parc de la Serralada de Marina.

El Parc de la Serralada Litoral
El Parc de la Serralada Litoral es troba situat entre la comarca del Vallès Oriental i la del Maresme. Una de les seves principals característiques són els turons amb pocs arbres al damunt que permeten als visitants contemplar les excel·lents vistes.

A més, per la proximitat als principals nuclis urbans, s’hi poden trobar restes prehistòriques, ermites i castells. Per altra banda, una de les peculiaritats d’aquest espai natural és que es troba entre la plana i la mar i per tant, el clima és més càlid. El parc ofereix tot tipus d’activitats folklòriques, musicals i de patrimoni natural i cultural que es duen a terme durant certs períodes de l’any. Sabeu que podeu fer al Parc de la Serralada Litoral?

Descobreix el poblat ibèric del Turó dels Cèllecs

El poblat ibèric del Turó dels Cèllecs es troba concretament al municipi d’Òrrius i és un dels poblats més importants del Vallès Oriental. Se sap que la primera ocupació del poblat va ser a partir de l’època del Bronze, però la seva expansió es va produir cap a la primera meitat del segle II aC. Les restes de les estances, així com part de la muralla que envoltava el recinte, es troben escampades. Tot i que el poblat no es troba en perfecta conservació val la pena visitar-lo i seguir tota la Ruta Prehistòrica del Vallès.

Observació d’ocells
Al Parc de la Serralada Litoral s’ofereixen cursos, tallers i xerrades sobre l’observació de tota mena d’aus. Un dels més interessants és el que es fa durant la tardor que és quan el parc  s’omple d’ocells que migren cap el sud. Algunes de les espècies més comunes que s’hi poden trobar són els pinsans, els gaigs, les orenetes o els tudons.

Parc de la Serralada Marina
El Parc de la Serralada Marina forma la continuació del Parc de la Serralada Litoral i limita amb la comarca del Barcelonès, el Maresme i el Vallès Occidental. Està rodejat de grans nuclis urbans i de fet, es troba dins de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Tot i això, el parc presenta un ric patrimoni històric i natural amb poblats, masies i monestirs i paratges verds. Cal destacar que la vinya és una de les principals activitats de conreu i l’explotació forestal. També en aquest parc trobem gran part de la producció vinícola de vins amb denominació d’origen Alella.

Passeig per descobrir la flora del Parc de la Serralada Marina
L'orientació del Parc de la Serralada Marina comporta formacions pròpies de zones més humides, com les alzines i les rouredes. Els seus sistemes naturals són propis de zones seques. Així, la vegetació d'aquestes orientacions està constituïda per comunitats d’arbustos i herbes, amb algunes taques arbòries, principalment de pi pinyoner. Aquestes característiques són les que atreuen al públic que vol visitar el Parc de la Serralada Marina. Us apunteu?

Enoturisme en una finca del segle XIX
El Celler de Can Roda, situat a la cara interior de la Serralada Marina, és una casa senyorial que data del 1864. Formada per set hectàrees de vinyes ofereixen visites guiades a l’establiment, així com tasts dels vins de la D.O Alella que ells mateixos elaboren. A més, de l’experiència d’enoturisme, ofereixen activitats variades com excursions al Parc de la Serralada Marina. En aquesta s’arriba fins al castell de Sant Miquel i s’obsequia als participants amb un tast de vermut i una tapa singular.

Els espais naturals del Vallès Oriental són bons llocs per relaxar-se i gaudir en família de la natura i la fauna que s’hi troba. Però tant el Parc de la Serralada Litoral, com el Parc de la Serralada Marina tenen en comú el paisatge i climes mediterranis que tant agraden als visitants. I vosaltres, encara no heu visitat els parcs del Vallès Oriental? 

Comentaris