24/3/17

Les àrees de pícnic al Vallès Oriental


Ara que comença a fer bon temps, cada cop tenim més ganes de fer activitats a l’aire lliure i gaudir dels dies de primavera. Aquesta setmana, us proposem diferents espais per gaudir d’un dia de pícnic al Vallès Oriental.Àrees de pícnic al Parc Natural del Montseny i rodalies
El Parc està declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO i és un mosaic dels diferents paisatges mediterranis i centreeuropeus. Situat a la Serralada prelitoral catalana, està configurat per tres conjunts muntanyosos: La carena del Turó de l’Home i les Agudes, el Pla de la Calma i el Matagalls. A l’únic Parc Natural que tenim a la comarca, podem trobar diverses àrees de pícnic.Per una banda, Les Piscines, l’Àrea d’esplai La Guardiola, l’Àrea d’Esplai de La Plana del Coll i l’Àrea d’Esplai Les Feixes del Vilar, espais de pícnic habilitats dins el Parc:

·         “Les Piscines”
Carretera de Palautordera a Seva (Montseny)
T. 938 473 070 / 938 473 058
Serveis: barbacoa, piscines, taules i aparcament.

·         ”Àrea d’Esplai La Guardiola”.
Santa Fe del Montseny (Fogars de Montclús)
T. 938 475 290 (Oficina d’informació del Parc)    
Serveis: taules, sanitaris, aigua potable i aaparcament. NO barbacoa. 

·         ”Àrea d’Esplai de La Plana del Coll”
Ctra. De Sant Celoni a Turó de l’Home (Fogars de M.)
T. 938 475 290 (Oficina d’informació del Parc).
Serveis: taules, sanitaris, aigua potable i aparcament. NO barbacoa.

·         ”Àrea d’Esplai Les Feixes del Vilar”
Ctra. Costa del Montseny a Fontmartina. Km. 8,5
T. 938 475 290 (Oficina d’Informació del Parc).
Serveis: taules, sanitaris, aigua potable i aparcament. NO barbacoa.

D’altra banda, al municipi de Gualba, a tocar del Parc Natural del Montseny, podeu trobar també 3 àrees de pícnic:

·         “Can Salvi”
Ctra. de Gualba de Dalt Km 2,5, 08474 Gualba, Barcelona
T. 938 487 013.
Serveis: barbacoa, taules, sanitaris, restaurant.


·         “Can Pascual”
Disseminat Afores, 55, 08474 Gualba De Dalt, Barcelona
T. 938 487 128
Serveis: restaurant, barbacoa, sanitaris.

·         “Parc Mediambiental de Gualba.”
Camí Can Illa Vell, s/n
T. 938 487 102
Serveis: restaurant, barbacoa, àrea de joc infantil, piscina.

Àrees de pícnic al Parc del Montnegre i el Corredor i rodalies
El Parc del Montnegre i el Corredor destaca pels seus alzinars i rouredes o suredes al vessant del Vallès que es transformen en fantàstiques pinedes de pi pinyer al vessant litoral. Està format per dos massissos: el del Montnegre amb una natura més abrupte i impenetrable i el del Corredor, amb formes més suaus a causa de l’erosió.


  
Dins el Parc podeu trobar l’Àrea de l’Esplai del Corredor i el Xeremell:

·         “Àrea de l’Esplai”.
Llinars del Vallès. C-35--Sortir a Llinars del Vallès (direcció Dosrius)---indicador a l’esquerra de Parc Natural Corredor---santuari del Corredor.
T. 938  412 917
Serveis: taules, bar i sanitaris. NO barbacoa.

·         “El Xeremell”.
Ctra. D’arenys de Mar a Sant Celoni. C-61, km 11,4,
T. 938 679 452.
Serveis: taules, bar-restaurant, sanitaris i barbacoa

També al municipi de Llinars del Vallès, a tocar del Parc del Montnegre, hi ha dues àrees de pícnic:

·         ”Masia de Can Miret”
Can Boatell.
T. 938 410 328.
Serveis: barbacoa, taules i aparcament.

·         “El Xaragall” 
Urb. Sant Josep de Llinars del Vallès.
T. 938 713 701.
Serveis: barbacoa, animals de granja, activitats dirigides per a grups i/o escolars, animals de granja.Altres àrees de pícnic i espais de lleure
Fora dels Parcs que tenim a la comarca, també hi ha algunes zones de pícnic als municipis de Caldes de Montbui, la Garriga, la Roca del Vallès i Montornès del Vallès. Aquestes àrees de pícnic són petits oasis en el municipis en els quals  es troben i també són ideals per a gaudir d’un dia a la natura.·         “Parc de Can Rius”. Caldes de Montbui
Carrer del Pont, 3
T. 938 654 140
Serveis: barbacoa, taules, sanitaris, bar-restaurant.

·         “Els Pinetons”. La Garriga
Ctra. Antiga de Barcelona a Vic.
T. 938 718 771.
Serveis: barbacoa, bar, sanitaris i aparcament.

·         Can Xec”. Montornès del Vallès
Ctra. De Vilanova del Vallès direcció Montornès del Vallès.
T. 935 721 170 (Ajuntament)
Serveis: barbacoa, taules, aparcament, bar, zona de jocs i activitats per a nens.

·         “Nostra Sra. Dels Àngels”. La Roca del Vallès
Ctra. de Mataró a Granollers. C-1415c. Km.11, 50
T. 938 420 820
Serveis: barbacoa, taules, sanitaris.


A més d’aquestes àrees de pícnic, al Vallès Oriental també podeu trobar altres espais equipats amb taules però sense altres serveis on també podeu passar un bon dia a la natura:

·         Aiguafreda:
v  Font fresca
v  Aiguafreda de Dalt
·         Cardedeu:
v  Parc de la Font dels Oms
v  Parc Municipal Pompeu Fabra
·         La Garriga:
v  Plaça Narcisa Freixas
v  Parc Patufet nº15
·         Santa Maria de Palautordera:
v  Font de Sant Josep o dels Enamorats
v  Parc del Reguissol / ArborètumPer ampliar la informació i fer més enriquidora la visita a la nostra comarca, entreu a la pàgina web www.turismevalles.com i podreu saber què visitar a prop de l’indret que trieu.
Aquesta setmana destaquem...La Cursa Popular Atrapa la Barretina de Santa Eulàlia de Ronçana


15/3/17

Itineraris pel Vallès Oriental

La comarca del Vallès Oriental compta amb una gran quantitat d’espais per practicar el senderisme, tant espais més pròxims a zones urbanitzades com parcs i espais d’interès natural. Tot seguit us facilitem un seguit d’itineraris per diferents indrets de la comarca.La primera ruta que us proposem és un itinerari circular pel municipi de Cànoves i Samalús, al Parc Natural del Montseny. L’inici de la ruta la trobem als peus del pantà de Vallforners i s’enfila fins al Castanyer de Can Cuch, declarat arbre monumental. De baixada podreu observar l’ermita de Sant Salvador, d’estil neogòtic. L’itinerari dura unes 4 hores aproximadament i te una dificultat mitja.
La segona proposta d’itinerari és el conjunt de rutes que ofereix el municipi de Santa Maria de Palautordera. Aquest compta amb 9 itineraris de diferents característiques i dificultats, itineraris per fer salut i conèixer una mica la història del municipi. Els fulletons dels itineraris tenen una descripció més extensa, compten també amb el nivell de dificultat, el temps aproximat, la distància i un mapa i les recomanacions, a més de les prohibicions. A continuació us mostrem el número 6: Palau – estació – Vilamajor – Palau, que te una durada  d’unes 3 hores i 30 minuts aproximadament i te una dificultat baixa.

part exterior del tríptic

part interior del tríptic


El darrer itinerari que us proposem aquesta setmana és una ruta amb cotxe. Aquesta te el seu inici al municipi de l’Ametlla del Vallès i passa per La Garriga, Figaró – Montmany, Tagamanent i arriba a Aiguafreda. Al llarg de la ruta podreu descobrir els secrets de cada un d’aquests indrets, de les visites al patrimoni modernista, de la seva gastronomia i de les seves festes.


Al següent enllaç podreu trobar aquests i altres itineraris pel Vallès Oriental


Aquesta setmana destaquem... El mercat de l’olla i la caldera de Caldes de Montbui
9/3/17

Coneixeu els tomàquets i les mongetes del Vallès Oriental?


Aquesta setmana toca parlar una mica de la gastronomia de la comarca i no podem parlar de gastronomia al Vallès Oriental sense parlar de les tasques de recuperació de les varietats locals de tomàquets i de llegums que es fan des de la Xarxa de Productes de la Terra!Varietats locals de mongetes
Actualment al Vallès Oriental es cultiven més de 20 varietats de mongetes, un 32 % de tot el que es cultiva a la comarca! Des del S.XIX, moment en que l’agricultura es començà a modernitzar arran de la revolució industrial, ha sigut un no parar. Les principals zones productores eren les nombroses planes al·luvials que hi ha a la comarca: la del Congost, la del Tenes, la del Mogent, la de la Tordera i la del Besós. Tot i que també se’n cultivaven a les cases de pagès que trobem arreu de la comarca.

Les varietats locals de mongetes més representatives al Vallès Oriental són les següents:


Varietats antigues de tomàquets
Amb l’arribada des d’Amèrica d’aquest producte, els hortolans de la comarca van anar introduint els tomàquets a l’agricultura del Vallès Oriental. Tal és així, que amb el temps es van anar aconseguint centenars de variants. Els més coneguts abans i ara són els pometa, poma plens i tres caires.

Les varietats antigues de tomàquets del Vallès són:Si voleu tastar aquestes varietats de tomàquets, podeu trobar-les als restaurants següents:

O també podeu comprar-les als punts de venda següents:


Podeu trobar més informació relacionada amb els productes de proximitat a la seva pàgina web: https://productesdelvalles.wordpress.com/


Aquesta setmana destaquem... La 1a Fira del Cavall Activa de Bigues i Riells

1/3/17

Els espais naturals del Vallès Oriental


Al Vallès Oriental comptem amb una gran varietat de paisatges naturals a tocar de Barcelona. Alguns amb indrets abruptes, com ara al Montseny i d’altres plens de turonets, petites valls i torrenteres a la zona sud de la comarca. Tots ells aptes per practicar el senderisme, anar amb bicicleta i d’altres activitats relacionades amb la natura.


El Parc Natural del Montseny
L’únic Parc Natural que tenim a la comarca, el del Montseny, està declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO i és un mosaic de els diferents paisatges mediterranis i centreeuropeus situats a prop d’àrees metropolitanes. Està situat a la Serralada prelitoral catalana i està configurat per tres conjunts muntanyosos: La carena del Turó de l’Home i les Agudes, el Pla de la Calma i el Matagalls. Distribuït en divuit municipis pertanyents a tres comarques, Osona, el Vallès Oriental i la Selva està delimitat per la riera d’Arbúcies, els cursos alts de la riera Major i el riu Gurri, el Congost i la plana del Vallès.
  


El Parc del Montnegre i el Corredor
El Parc del Montnegre i el Corredor destaca pels seus alzinars i rouredes o suredes al vessant del Vallès que es transformen en fantàstiques pinedes de pi pinyer al vessant litoral. Està format per dos massissos: el del Montnegre amb una natura més abrupte i impenetrable i el del Corredor, amb formes més suaus a causa de l’erosió. A més de la natura, al parc podeu descobrir restes de les cultures més antigues de la nostra història com ara dòlmens neolítics, restes ibèriques, esglésies medievals i també masies i zones de conreu producte dels usos agroforestals dels darrers segles.El Parc de la Serralada Litoral
Aquest parc està gairebé enganxat a les zones metropolitanes i les seves característiques són els conjunts de turons que s’alcen entre la plana i el mar amb un clima mediterrani i una situació estratègica que ha influït en l’establiment de l’home. Podem trobar restes prehistòriques i ibèriques, ermites i castells que encara avui conviuen amb masies dedicades al petit conreu. Està configurat per tres unitats molt ben diferenciades: la Conreria, Sant Mateu i Céllecs.  El Parc de la Serralada de Marina
Aquest Parc és la continuació del Parc de la Serralada Litoral i de la comarca només el municipi de Sant Fost de Campsentelles ocupa superfície del parc. És un espai natural encerclat per nuclis urbans, el que fa que sigui un espai verd ideal per  a complir funcions educatives i de lleure dins l’àrea metropolitana.
Malgrat aquesta pressió humana, el parc conserva poblats ibèrics, monestirs i masies a més de una fauna i una flora notable tot i aquesta pressió humana.L’Espai Interès Natural de les Cingles de Bertí
Aquest espai està protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural de la Generalitat de Catalunya i tot i no tenir el grau de parc, compta amb un paisatge i una vegetació molt amb molta personalitat, on cal destacar les frondoses i tancades valls. L’Espai Interès Natural de Gallecs
També protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural de la Generalitat de Catalunya, Gallecs és un espai rural d’unes 700 hectàrees reparat de Mollet per només un pont, té el seu nucli al cantó de l’Església de Santa Maria, també al cantó de l’agrobotiga, on es comercialitzen part de les verdures i hortalisses  que es conreen al mateix Espai Natural.


Aquesta setmana destaquem... Cap de Setmana de Fires Fora Estoc a Caldes de Montbui, Cardedeu i Granollers