Els encants de la vall del riu Tenes

Actualment hi ha un gran percentatge de població que practica el senderisme amb l'objectiu de poder descobrir nous llocs dotats d’una gran bellesa natural al mateix temps que realitzen exercici físic. La Vall del riu Tenes és el lloc perfecte per a anar a fer aquesta activitat, un espai natural, pel que no hi ha passat la mà de l'home, situat al Vallès Oriental.

Aquest indret el podem trobar pròxim a Sant Miquel del Fai i integra els municipis de Bigues i Riells, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d'Amunt i Lliçà de Vall. Aquesta vall adopta el nom del riu que la travessa, el riu Tenes, que està limitat per la riera de Caldes a la seva dreta i pel riu Congost a la seva esquerra. És un riu que no té el naixement a una zona molt elevada i aquesta és la raó per la qual no és gaire cabalós, tot i això a la primavera sovint pateix crescudes de cabal. 


El seu naixement es troba a les cingleres de Sant Miquel del Fai, en aquesta zona es troba un terç del seu recorregut total en una zona muntanyosa i irregular que correspon al curs alt d'aquest riu. La part central destaca per ser una zona on el terreny és argilós, suau i baix. Cal destacar el contrast de paisatge que es pot observar si es va seguint el riu, les zones més properes al seu origen destaquen per una vegetació i una natura molt exuberant, per altra banda la seva desembocadura es troba al riu Besòs del qual n'és un afluent en una zona molt més industrialitzada.

Aigua, pedra i un espectacle natural són alguns dels encants que es poden destacar d'aquesta vall. A la zona situada al curs alt del riu hi podem trobar unes coves naturals que han rebut el nom de coves de Sant Miquel per la seva proximitat al monestir de Sant Miquel del Fai. Més que unes coves es podrien denominar balmes, ja que aquestes estan obertes i es troben a la base de la cinglera dels Cingles de Bertí. 


És un lloc on la naturalesa t'engoleix, on pots sentir una gran calma al mateix moment que sents el soroll de l'aigua al teu voltant. El recorregut per aquestes coves transcorre sota terra i es pot observar al llarg d'aquest la humitat de les parets o les nombroses estalactites i estalagmites formades per l'aigua.  

A dalt d'aquests cingles es pot trobar el monestir benedictí de Sant Miquel del Fai que sembla enfilat sobre la roca com per art de màgia i pel costat podem veure un impressionant salt d'aigua que dóna un toc més especial al paisatge. Aquest, actualment, està tancat per reformes. 


Finalment l'última característica destacable d'aquesta vall és la quantitat de salts d'aigua que té i que fan augmentar la bellesa d'aquest espai. L'aigua cau des de la part superior dels cingles tot seguint el relleu de la muntanya i dóna forma al riu Tenes. El Salt d'aigua del Tenes, el Salt d'aigua del Rossinyol i el Salt d'aigua del Torrent del Gat són unes quantes de les espectaculars cascades que es poden trobar prop de Sant Miquel del Fai i que enriqueixen el paisatge que ens ofereix aquesta vall. 


Avui al bloc us hem mostrat un dels indrets naturals més impressionants del Vallès Oriental, us animem a participar en les rutes de senderisme que es poden fer en aquesta vall. Una excursió per a gaudir amb tota la família o amb un grup d'amics!

Comentaris