El bon menjar: productes denominació d'origen del Vallès Oriental

El Vallès Oriental ha estat un territori de gran tradició agrícola. Actualment, aquesta activitat s’està revitalitzant gràcies a la feina de diverses associacions i col·lectius que treballen per la recuperació de les varietats locals i a favor d’una major diversitat agrícola i d’autenticitat dels productes. Parlar d’agricultura ecològica, varietats locals, productes de proximitat i denominacions d’origen és habitual, tot i que sovint en podem desconèixer el significat real.

La denominació d’origen és la indicació geogràfica que garanteix l’origen i la qualitat d’un producte. Al Vallès Oriental hi ha dues, la DO Alella i la DO mongeta del ganxet. El vi de la DO Alella està elaborat a partir d’unes determinades varietats de raïm i amb pràctiques vinícoles, enològiques i d’envelliment establertes prèviament. 


Segons la descripció que fa el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Alella, els vins més característics de la DO Alella són els blancs. Entre les varietats emprades per a la seva elaboració destaca la pansa blanca, sovint matisada amb chardonnay o sauvignon blanc. El resultat són uns vins blancs secs o dolços i alhora lleugers, perfumats i cristal·lins. Els rosats de la DO són frescos, aromàtics i lleugers i, tradicionalment, s’elaboren combinant garnatxa, pansa rosada i merlot. Finalment, els vins negres són afruitats i suaus, i s’elaboren amb cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot. 

Fotografia: Celler Can Roda

Si voleu veure com s’elaboren els vins DO Alella podeu visitar el Celler Can Roda a Santa Maria de Martorelles i el Celler Serralada de Marina a Martorelles.

Fotografia: Celler Serralada de Marina

Un altre tresor del Vallès Oriental és la mongeta del ganxet, un llegum de color blanc, pla, amb forma arronyonada i que te un característic ganxo en un extrem que li confereix el seu nom de “ganxet”. La seva textura fina, cremosa i farinosa al paladar desprèn un gust suau i consistent que pot recordar el gust de la castanya o del moniato. D’altra banda, té unes característiques organolèptiques úniques que la fa mereixedora de la denominació d’origen comarcal de productes alimentaris. El seu gust suau, la gran cremositat i la poca percepció de la pell, li confereixen unes qualitats úniques.

No hi ha res millor que un bon tast de producte, per això us proposem la següent recepta:

Crema de mongetes amb calçots i calamarsets
Ingredients
200 g de mongetes del ganxet
8 calçots
Farigola
½ kg de calamarsets
Julivert i alfàbrega
1 bitxo
Oli, sal i pebre
Un tros de cansalada del coll

Passos a seguir
Bulliu les mongetes amb una fulla de llorer i una cabeça d’alls. Podeu ferles al forn amb un gastrònom tapat i aigua que cobreixi. Quan siguin cuites, retireu el llorer i la cabeça d’alls i tritureu-les amb una mica de caldo i oli d’oliva.
Talleu els calçots a rodanxes i poseu-los en una cassola amb oli i farigola i que és confitin a foc lent. Saleu-los.
Talleu la cansalada a tires i fregiu-la amb oli.
Salteu els calamarsets amb una mica d’oli aromatitzat amb un bitxo en una paella calenta. Poseu-hi julivert i alfàbrega picat per sobre.
En un plat fondo poseu-hi la crema de mongetes. Cobrir-lo amb les rodelles de calçots, i a sobre els calamarsets i els rostillons.
Regueu-ho amb una mica d’oli dels rostillons.

Podeu trobar més receptes aqui

Bon profit!

Comentaris