PRESENTACIÓ DE LA NOVA MUSEOGRAFIA DE L'EXPOSICIÓ DE LLARGA DURADA "LA FARMÀCIA BALVEY"

Nota de premsa - Museu Arxiu Tomàs Balvey

La història de la farmàcia Balvey és la història d’una llarga i antiga nissaga d’apotecaris vinculats al municipi de Cardedeu des del segle XVII.

Lloc: A la segona planta del Museu Arxiu Tomàs Balvey - Casal Dr. Daurella
Dates: Inauguració el diumenge 29 de gener a les 13 h.
Horari: de dimarts a divendres de 17.30 a 20.30 h; dissabtes d’11.30 a 14 h i de 17.30 a 20.30 h; diumenges i festius d’11.30 a 14 h. Dilluns tancat.



El proper diumenge 29 de gener, a la una del migdia, s’inaugura a la segona planta del Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu la nova museografia de l’exposició de llarga durada “LA FARMÀCIA BALVEY”.
En el mateix acte, es presentarà el mòdul multisensorial “La Mirada Tàctil”, patrocinat per la Diputació de Barcelona així com una mostra d’estris i aparells de laboratori del fons Balvey i de la Fundació Concòrdia Farmacèutica.

La Farmàcia Balvey
L’element més singular del MATBC és l’antiga farmàcia rural de la nissaga Balvey, la primera referència de la qual data d’abans de 1660 i està formada pel mobiliari original de 1780, en el que s’hi conserven més de 200 pots de farmàcia del 1827. Amb la nova museografia, es vol donar a conèixer la nissaga Balvey a partir dels espais de l’habitatge del farmacèutic i d’objectes quotidians de la família. Uns espais que segueixen la normativa que obligava a que l’habitatge del farmacèutic disposés de dormitori, d’oratori, de rebotiga, de laboratori i la pròpia farmàcia.
En aquesta renovació museogràfica, s’ha incorporat a l’àmbit de la farmàcia, una locució en català, castellà, francès i anglès que ajuden al visitant a completar la visita a l’exposició. El recorregut museístic es complementa amb un jardí botànic, dedicat a les plantes remeieres amb espècimens d’aprofitament medicinal, es presenta com una sala d’exposicions a l’aire lliure, i amb el qual es complementa la temàtica central del museu: la salut i el benestar.

La mirada tàctil
Coincidint amb la inauguració de la Farmàcia Balvey, es presenta el mòdul multisensorial “La Mirada Tàctil”, projecte que impulsa la Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Coneixement i Noves tecnologies a la Xarxa de Museus Locals i que compta amb l'assessorament del Centre de Recursos Educatius de l'ONCE a Barcelona, amb l’objectiu d’apropar els museus locals i els seus continguts a tots els usuaris, però especialment adaptats per a aquells visitants que tenen algun tipus de discapacitat sensorial i mobilitat reduïda. Museu Arxiu Tomàs Balvey és el 21è equipament de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona que incorpora aquest servei per a visitants amb discapacitat visual i mobilitat reduïda, amb la voluntat de fer del museu un entorn propici per a la inclusió cultural.

Eines i màquines de laboratori
En col·laboració amb la Fundació Concòrdia Farmacèutica, a la sala prèvia a l’exposició de la Farmàcia Balvey, s’han volgut mostrar una sèrie d’objectes, la majoria eines i màquines que s’usaven als laboratoris farmacèutics i que intervenien en la preparació dels medicaments i les fórmules magistrals.

Activitats relacionades
Visites comentades a l’exposició
Tots el diumenges, a les 12 h
Activitat gratuïta

Elaboració de licors d’herbes. Licors d’hivern
Dissabte 4 de febrer a les 11 del matí
Un taller obert per aprendre a elaborar licors d’herbes propis de l’estació d’hivern, amb receptes i productes per fer-los un mateix.
A càrrec d’Enrica Renter
Preu: 5 €
Cal fer reserva prèvia.

Fem xarop!
Dissabte 25 de febrer a les 18.30 h
Una activitat per a grans i petits on aprendrem a fer un xarop casolà que ens anirà molt bé per calmar-nos la tos d’aquests dies d’hivern. A més, podrem fer una visita dins la farmàcia Balvey i podrem descobrir quins medicaments es feien servir antigament.
Preu: 3 €
Cal fer reserva prèvia.

Elaboració de ratafia
Dissabte 19 de maig a les 11 del matí
Taller obert per elaborar la ratafia de la iaia Maria de Cardedeu, producte propi del Museu. Se’n facilita la recepta i alguns dels productes per fer-la a casa o al Museu. Amb tast de ratafia i borregos.
A càrrec d’Enrica Renter
A la terrassa del Museu
Preu: 5 €
Cal fer reserva prèvia.

Elaboració de licors d’herbes d’estiu
Dissabte 16 de juny a les 11 del matí
Un taller obert per elaborar els licors d’herbes propis de l’estiu, amb receptes i productes per fer-los un mateix, en el marc de la Fira d’Herbes Remeieres de Cardedeu
A càrrec d’Enrica Renter
Activitat gratuïta
Cal fer reserva prèvia.

Informació i reserves:

De dimarts a divendres matins de 9 a 14 i tardes de 18 a 20 h. Dilluns tancat.
Museu Arxiu Tomàs Balvey - Casal Dr. Daurella
C. Daurella, 1. 08440 Cardedeu
Tel. 93 871 30 70
A/e: museu@museudecardedeu.cat
http://www.museudecardedeu.cat/

Comentaris