RECUPERACIÓ DELS ANTICS DIPÒSITS DE LLEGUMS I VÍMET DEL SAFAREIG DE CALDES DE MONTBUI

Nota de premsa Ajuntament de Caldes de Montbui

El safareig termal de la Portalera, que va ser restaurat i millorat l’any 2009, ha començat l’any amb una altra millora: la restauració dels dipòsits de vímet i llegums adjacents al vas principal.


Les obres van començar a finals de l’any 2012 i són una de les accions previstes dins el Projecte de dinamització turística del Pla de Barris. Aquesta acció en concret tenia per objectiu recuperar i millorar l’estructura de dipòsits adjacents al vas principal del safareig, que antigament es feien servir per allotjar i estovar vímet i llegums.

A més de refer els dipòsits, les parets de pedra i les arcades que els cobreixen, l’obra ha incorporat diferents millores en la coberta del safareig, com són la neteja i la restauració de rajols malmesos. El projecte també inclou una impermeabilització de la coberta que es farà quan arribi el bon temps. L’actuació ha tingut un cost de 6.553,36 €, finançats al 50% entre el Pla de Barris de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

Les millores se sumen a la rehabilitació del safareig feta l’any 2009
El safareig de la Portalera va ser objecte d’una primera i gran rehabilitació l’any 2009, quan es va substituir l’antiga coberta de pedra per un sostre de plaques que combina pòrtics metàl·lics, un acabat exterior ceràmic i un acabat interior de fusta. Aquesta obra també va suposar la retallada dels murs que envoltaven el recinte, de manera que l’emblemàtic safareig es va obrir al seu entorn i, en especial, a les hortes de la Riera que l’envolten.

Safareig de la Portalera
Aquest safareig d'aigua termal va canviar el seu emplaçament a finals del segle XIX, ja que inicialment estava ubicat al carrer de Santa Susanna i actualment el trobem al carrer de la Muralla. L'aigua del safareig prové de la Font del Lleó i encara avui en dia es buida i es neteja diàriament i s'omple de nou durant la nit. Encara s'utilitza i l'accés és lliure els matins de dilluns a diumenge.

El safareig forma part del catàleg de patrimoni arquitectònic del centre històric i és un dels punts d’atracció turística de Caldes de Montbui. A més, forma part del recorreguts d’activitats relacionades amb l’aigua termal per a infants que organitza el Museu Thermalia.

Més informació: www.vistiteucaldes.cat – www.thermalia.cat

Comentaris