La mongeta del ganxet, la millor mongeta del món

Sempre s’ha dit que alguns gastrònoms la consideren la millor mongeta del món. Però quines característiques té la mongeta del ganxet per atribuir-li aquest mèrit? Avui, al blog de TurismeVallès us donem 4 motius que poden explicar perquè la mongeta del ganxet és la millor mongeta del món.

Mongeta del ganxet cultivada a Gallecs

1. Perquè la mongeta del ganxet té un gust únic

La recepta més típica: mongetes amb cansalada
De seguida que et posis la mongeta del ganxet a la boca, de seguida veuràs que té unes característiques organolèptiques que la fan única. És suau, cremosa i quan la mastegues gairebé no se li nota la pell. Veuràs que deixa un gust fi i persistent que fa salivar tots els paladars. Qui la prova, no es pot estar de tornar-la a tastar. Estàs avisat!

2. Perquè la mongeta del ganxet té DOP

Les mongetes del ganxet amb DOP es poden vendre cues o cuites

Sabies que es van tardar 9 anys en aconseguir la DOP? Després de tràmits i tràmits, finalment el 2011 la Unió Europea va concedir la Denominació d’Origen Protegida. Segons el Consell Regulador, ha de ser una mongeta cultivada als Vallesos o a alguns muncipis del Maresme i la Selva. També de color blanc i de forma molt arronyonada i plana.
Els llocs de cultiu, que han portat alguna desavinença, són importants per la seves característiques comunes de climatologia mediterrània templada i amb sòls de textura franca-argilosa o franca-sorrenca.


3. Perquè la mongeta del ganxet té una llarga historia

La mongeta del ganxet és originària de Centre-Amèrica
Tot i que és la mongeta seca més coneguda de Catalunya, es creu que va venir de Centre-Amèrica, entre el segles XVIII i XIX a partir de l’intens comerç entre els ports del litoral català amb les Antilles. Provablement va entrar pel Maresme i allà es va creuar amb altres varietats. Finalment, el Consell Regulador n’ha extret la que a dia d’avui es considera la mongeta del ganxet amb DOP.

4. Perquè és una mongeta del ganxet, però moltes receptes

Consulta les recpetes de la web de TurismeVallès per veure totes les receptes
Freda, amb bacallà i botifarra, amb bolets... La mongeta del ganxet queda bé amb una infinitat de productes. Heu provat mai ànec amb mongetes del ganxet?  crema de mongetes amb calçots i calamarsets? Sabies que hi ha qui fins i tot se'n fa un pastís? A la secció de receptes de la web de TurismeVallès hi trobareu receptes per a tots els gustos! Si us animeu a fer-les, ens agradarà que ens envieu les fotos! 


Comentaris