Escaldàrium, la festa del foc i de l'aigua de Caldes de Montbui

Aquesta setmana tindrà lloc a Caldes de Montbui l’Escaldàrium 2016. Es tracta d’una festa al·legòrica de l’origen del poble i les seves aigües termals. La gent, entre espantada i encuriosida es concentra als voltants de la Font del Lleó esperant a Termaliot, el culpable de les forces que després es desencadenaran. Les bruixes salten embogides fins que una tempesta, una força sobrenatural, irromp arrossegant la perversió i el vici. No obstant això, no és una victòria definitiva.


El Foc





Els Diables


El Ball de Diables, després d’anys celebrant activitats lúdiques, va contribuir a que Caldes tingué una Festa Major d’estiu. Així, aplegant idees d’un costat i de l’altre, va sorgir el concepte: una festa que havia de barrejar correfoc, correaigua i música en directe i on s’havien d’aplegar els dos elements que, en un sentit mitològic, componen l’aigua termal: el foc i l’aigua. Per tant, L’Escaldàrium és fruit de la barreja metafòrica de foc i aigua que el ball de diables atribueix a l’aigua termal.



L’Aigua


Consta de nou danses, sis de foc i tres d’aigua, alternades. En les de foc, la gent balla i salta sota les espurnes dels diables, que en cada dansa utilitzen diversos muntatges pirotècnics dissenyats específicament. En les d’aigua, els participants ballen sota el raig de tres mànegues d’aigua termal. Tot plegat està amenitzat per una música en directe d’una orquestra local, i composta expressament per la festa. Entre ball i ball, els timbalers dels diables ens fan sentir els seus sorollosos instruments per tota la plaça.




Les Bruixes


Podeu veure les bruixes, al principi de l’Escaldàrium, saltant embogides en les dues primeres danses de foc de la festa: el “Termaliot” i “El Salt de les Bruixes”. Després tornaran a aparèixer en acció a l’última dansa de foc (novena dansa de la festa, i sisena de foc), “L’Orgia d’Aigua i Foc”.



Els personatges

La Godra. Fotografia: www.escaldarium.com/

Junt amb les Danses i la música, tot un seguit de personatges i ginys evolucionen per la plaça i són els conductors que actuen convidant a tothom a participar de la festa: les bruixes, la Godra bèstia del foc, els diables, el Tabal i els Tabalers, Llucifer, la Diablessa, Portaestandarts i el Pal·li. Tots ells fan una festa vibrant de foc i aigua, que cal veure!









Comentaris