El Turisme de Salut lligat al Termalisme del Vallès Oriental



El Vallès Oriental és una comarca lligada al termalisme, ja que trobem dos municipis on brollen aigües termals, Caldes de Montbui i la Garriga. Ja des de l’època romana, aquests dos municipis tenien molta importància degut a la condició termalista dels romans.



El termalisme a la Garriga
La situació geogràfica de la Garriga era privilegiada al ser un lloc de pas. A la segona meitat del S.XIX, amb la construcció de la carretera general (autovia C-17) i la línia de tren que unia Barcelona amb Puigcerdà, va beneficiar encara més el municipi. Això va fer que al S. XX, una època on la cultura del benestar estava en auge, la burgesia catalana escollís la Garriga com a vila d’estiueig, per desconnectar de la ciutat de Barcelona i per fer ús de les seves aigües mineromedicinals. Va ser llavors quan al municipi comencen a construir-se cases modernistes i la vila esdevé una vila termal i d’estiueig.



Vila Romana de Can Terrers
Considerat un dels assentaments rurals de l’època romana més rellevants del patrimoni cultural català, la vila romana de Can Terrers, ens transporta molts anys enrere. L’edifici compta amb 6 estances : l’hypocaustum, el forn subterrani que calentava els banys, el sudatòrium o sauna, el tepidarium o sala tèbia, el caldarium o sala calenta, el frigidarium o piscina d’aigua freda i l’apodyterium o vestidor.


El Balneari Blancafort
Fundat l’any 1840, el Balneari Blancafort d’estil modernista, està situat just davant de l’illa Raspall. Aquesta és un conjunt modernista format per quatre cases, la casa Barbey, la torre Iris, la bombonera i la casa Barraquer.


L’Hotel Termes la Garriga
Antigament anomenat Termes Victoria, data de l’any 1874 i és un edifici històric d’estil eclèctic  que ofereix una combinació de classicisme i comoditat moderna. Tot i haver patit una remodelació l’any 1992 conserva el seu caràcter senyorívol però adaptat al confort actual.



El termalisme a Caldes de Montbui
El municipi de caldes de Montbui, durant l’època romana va adquirir el caràcter d’estació termal. Al S. XIX Caldes de Montbui va ser la primera estació balneària a Catalunya i la segona a la península. Al 1844 comptava amb 8 balnearis, tots ells amb una ambientació modernista. Actualment, queden tres d’aquests balnearis, tots tres d’abans del S.XIX.

Termes romanes
Aquestes termes romanes són només una petita part del conjunt termal que hi havies a Caldes de Montbui a l’època romana. Actualment es pot veure la piscina d’aigua calenta o caldarium, on es poden apreciar les entrades i sortides d’aigua originals, i dues petites piscines de forma semicircular que probablement eres per fer-ne un ús individual.

Balneari Termes Victoria
Situat a l’antic barri jueu, el call, de l’època medieval, data del S. XVII i inicialment ocupava diverses edificacions medievals. Al S. XIX va ser reformat tot i que encara es conserva la volta de la galeria de banys.

Balneari Broquetes
Declarat Monument Artístic Protegit, aquest balneari data de l’any 1729 i té un estil modernista que conviu amb zones més heterogènies, conseqüència de les ampliacions del mateix. A l’interior encara es conserva un vaporarium o sauna romana del S. II.

Hotel Balneari Vila de Caldes

Antigament anomenat Balneari Solà, va ser fundat l’any 1680, tot i que l’edifici actual va ser construït l’any 1849 i va anar patint modificacions fins l’any 1992, que va ser renovat totalment amb motiu de l’any olímpic. No obstant això, es conserva la façana original de les plantes superiors. 





Aquesta setmana destaquem... la Fira de l’Oli Vera de Bigues i Riells i l’Aplec d’hivern de la sardana a la Garriga.




Comentaris