12 productes estrella del Vallès Oriental

El Vallès Oriental compta amb una gastronomia molt variada i per a tots els gustos; tan pel que fa a la cuina de temporada, la cuina tradicional com pel que fa a la cuina més innovadora. A més dels productes de la terra, també es realitzen fires i esdeveniments gastronòmics on es poden degustar cada una d’aquestes exquisideses.

1. DOP Mongeta del Ganxet i DO Alella
A la comarca hi ha dues Denominacions d'Origen. Una és la DOP Mongeta del Ganxet, de color blanc, seques, planes de forma arronyonada i amb un característic ganxo en un extrem que li dóna el nom de "ganxet". La seva textura és fina, cremosa i farinosa al paladar. D'altra banda hi ha la DO Alella, compresa entre la Roca del Vallès, Martorelles, Montornès del Vallès, Sant Fost de Campsentelles, Granollers, Llinars del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès.

Agrupa 96 vinicultors i 8 cellers embotelladors, amb 1 producció Mitjana anual de 9.000hl. El producte estrella d’aquesta DO és el vi blanc mono varietal resultant de cupatges (pansa blanca, chardonnay o sauvignon blanc). També destaquen els vins rosats elaborats amb varietats garnatxa, merlot i pansa rosada, i els negres amb varietats de cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot. Tots els vins de criança per la DO són sotmesos a una criança mínima de dos anys. La graduació alcohòlica que adquireixen oscil·la entre l'11,5 i el 13,5%.

2. Borregos de Cardedeu
Com a productes tradicionals o destacats trobem els Borregos de Cardedeu, un producte dolç tradicional, l’origen dels qual es remunta al 1824 al mateix municipi.

Els borregos són unes pastes dolces amb una forma i textura de llesques de pa torrat. Per a la seva elaboració s’empra bàsicament farina, aigua, llevat, sucre, mantega (o llard) i granes de comí. Es caracteritzen pel seu color groguenc a l’interior i torrat a l’exterior.

Les pastisseries de Cardedeu n’elaboren habitualment i, a mes del cruixent tradicional, n’hi ha de tou i per Nadal també s’elabora torró de borrego, una sorprenent i exquisida fusió amb torró de Xixona.



3. Hortalisses i llegums
A la comarca es produeix una àmplia varietat d’hortalisses i llegums autòctones com la mongeta del carai, la rènega negre, el cigró menut, la llentia pardina, la col de pell de galàpet, enciam escaroler, bròquil blau, tomàquets de varietats antigues, blats antics com l’espelta i el blat del cor, faves, llavors antigues que s’han recuperat i productes més nous com bolet xiitake i gírgola de castanyer (maitake).

També s’han anat recuperant diverses varietats de tomàquets que es solien conrear a la comarca, cadascuna de les quals destaca pel gust, el color o la textura: rosa “ple” de l’Etern, pometa, cor de bou, Montserrat, etc.

Aquest cap de setmana a Santa Eulàlia de Ronçana es celebrarà la VIII Fira del Tomàquet



4. Ventre d’ossos
Un altre producte estrella de la zona és el ventre d’ossos, un embotit tradicional del Vallès Oriental, nascut arran de la cultura de la matança del porc a les cases de pagès. Actualment es troba sota diferents terminologies: sac d’ossos, sac del ossets o ventre d’ossos. S’elabora amb ventre, sal, pebre, i també pot portar cap de costella, careta, llengua, ronyó, orella i algun retall de magre.

5. Mató de Caldes
Pel que fa als lactis hi trobem el mató de Caldes, un formatge fresc tradicional de Catalunya, que a la comarca del Vallès Oriental, i concretament a Caldes de Montbui, pren el nom de mató de Caldes. Presenta una textura suau, flonja i lleugerament gelatinosa. És fresc, humit i de gust dolç. Cal destacar que l’elaboració artesanal actual manté la recepta tradicional.

6. Licors
Els licors també són una part clau de la gastronomia de qualsevol lloc i a la comarca del Vallès Oriental, com ara l’Anís Taronja i Les Flors Del Remei, originaris de la ciutat de Caldes de Montbui, que s’elaboren des de l’any 1918 i que són molt apreciats com a digestius. Les Flors Del Remei és un licor fruit de la destil·lació de plantes i herbes aromàtiques, part de les quals són herbes autòctones. Aquest licor té una graduació alcohòlica de 34 graus que li confereix un gust intens que es manté a la boca. L’Anís Taronja és un licor obtingut a partir de la destil·lació de pell de la taronja amb matafaluga. Es pot prendre sol, amb glaçons o combinat amb cafè.

7. Carquinyolis de Caldes
A Caldes també hi ha un producte dolç de pastisseria anomenat Carquinyolis de Caldes que es remunta al segle XIX. Els carquinyolis presenten una crosta lluent de color marró fosc i tenen una textura dura i cruixent, amb un sabor on predominen les ametlles. S’elabora bàsicament amb ous, llet, sucre, farina i ametlles. Es dóna una forma allargada a la massa i es talla en trossos petits els quals es mengen sols o acompanyats de llet, café, xocolata, vi dolç o ratafia.

8. Oli de Vera
També al segle XIX hi va haver oliveres de moltes varietats, però després de grans glaçades es van introduir varietats més resistents, principalment la varietat Vera, que també es coneix com la del país. A dia d’avui, es pot degustar aquesta varietat d’oli gràcies als pagesos que encara la conreen i a la Fira de l’Oli, que se celebra anualment a Bigues i Riells.

9. El Rajol de Granollers
El Rajol de Festa Major de Granollers és, des del 1994, el dolç típic de la ciutat i capital de comarca. Està fet a partir de pasta de full i crema de cacau i farcit de trufa i praliné d’avellana. Es pot trobar a les pastisseries de la ciutat durant tot l’any, sobretot els dies de Festa Major.



10. Mongetes de desgranar amb ventre d’ossets
No només hi han productes individuals tradicionals de la zona, també es poden fer receptes delicioses amb aquests productes, com les mongetes de desgranar amb ventre d’ossets. Es pot fer amb un sofregit d’all i ceba on també hi podem posar un gotet de vi blanc i aprofitant el caldo de bullir les mongetes per tal de que es barregi bé i s’estovi una mica.

11. Celonins
Un altre dolç que podem trobar són els Celonins, dolços fets de galets, xocolates i ametlla. Representen les dues muntanyes que envolten Sant Celoni, el Montseny i el Montnegre, i estan fets amb xocolata blanca i negra respectivament.

12. Cerveses

Al Vallès Oriental hi ha un gran nombre de cerveses artesanes elaborades per diferents productors. Les elaboren amb espelta ecològica de Gallecs, aigua termal de Caldes de Montbui, envellides amb bota de fusta, etc. No us les perdeu!

Comentaris