5 testimonis històrics i arqueològics del Vallès Oriental

La zona del Vallès Oriental està formada per grans elements artístics, històrics i arqueològics que defineixen la historia de la comarca. Amb tots aquests elements es pot fer referència a centenars i milers d’anys d’antiguitat, fet que ens permet conèixer millor la societat del Vallès Oriental.

Aquests testimonis històrics permeten als habitants del Vallès Oriental formar part d’una tradició artística, històrica i arqueològica increïble. Es per això, que els següents recursos són punts destacats del territori i de parada obligatòria si visitem algunes d’aquestes zones. Voleu saber-ne més? Endavant!

El dolmen de la Pedra de l’Arca
El dolmen de la Pedra de l’Arca es troba en la línia divisòria entre els municipis de Llinars del Vallès i Villalba Sasserra. El monument està format per sílex on predominen esclats de petita tipometria, ceràmica, coure entre altres. Aquest dolmen tenia una funció funerària Les seves pedres verticals marquen l’espai de la toma i les pedres de sobre marquen el sostre. 

Poblat ibèric del Puig del Castell de Samalús
A la zona del jaciment del Puig del Castell destaca el seu bon estat de conservació i la possibilitat de fer una visita guiada. La zona va ser habitada pels ibers, que va ser una civilització que va ocupar gran part de la costa mediterrània com ara la plana vallesana i la costa central des de Tordera al Llobregat entre altres.

El dolmen de la Pedra Gentil
El dolmen de la Pedra Gentil es troba a la zona de Vallgorguina i ha estat acompanyat de gran històries fantàstiques que la llegenda i la tradició popular s’han encarregat de mantenir. Aquestes històries relataven algunes activitats misterioses per parts dels ibers, però en realitat aquest dolmen és una construcció amb una finalitat funerària. Aquest dolmen és format per set pedres grans i verticals que sostenen una gran llosa horitzontal de 3,5 per 2.5 metres.

Vila Romana de Can Terrers
La Vila Romana de Cant Terrers està ubicada la sud del terme municipal de la Garriga i la seva construcció s’aproxima al segle I aC. Actualment es conserven uns grans assentaments rurals de l’època romana amb unes termes que són el punt clau de la visita. La vila està distribuïda en set estances que formen algunes de les sales més importants. L’any 2009 la Generalitat de Catalunya va decidir nomenar-la com Bé Cultural d’Interès Nacional.

Assentament romà de Cant Tacó – Turó d’en Roina
L’assentament romà de Cant Tacó va ser construït al darrer terç del segle II dC sobre un turó de 120 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Amb aquestes vistes es podien observar les diferents zones de comunicació. El seu passat històric és un dels elements que més criden l’atenció dels visitants que decideixen conèixer més sobre el passat de la zona. A més, va ser declarat l’any 2008 Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de zona arqueològica el jaciment de Can Tacó – Turó d’en Roina.

Comentaris