Itineraris culturals al Vallès Oriental

Comencem un nou any i encetem el mes de gener i què millor que conèixer el nostre patrimoni històric i cultural. Al Vallès Oriental podreu gaudir de múltiples itineraris que us portaran al passat a través d’edificis arquitectònics bells i pobles antics per resseguir el llegat que van deixar els nostres avantpassats. 

La comarca del Vallès Oriental és una destinació privilegiada, pel seu paisatge divers i l’àmplia oferta cultural que presenta. Podem contemplar totes les èpoques i estils artístics, des de la prehistòria amb els megàlits i dòlmens, passant per l’Edat Mitjana amb el romànic i el gòtic, fins als refugis antiaeris de la Guerra Civil. Quina època històrica us agrada més? Voleu descobrir els itineraris que us proposem? Doncs endavant!

Itinerari pel centre de Sant Celoni
Sant Celoni es caracteritza per ser el centre de referència del Baix Montseny i compta amb un conjunt d’edificis atractius i tradicions que evoquen la seva història i la vitalitat de la seva gent. L’itinerari que us proposem inclou onze parades, tot fent un passeig, mentre es ressegueix la història de Sant Celoni a través de l’empremta que els habitants d’aquest territori ens han deixat. El punt de sortida és l’Hospital Vell que actualment compta amb l’hospital i la capella i a la planta baixa, l’Oficina de Turisme. Seguidament, es passa per l’església parroquial, que compta amb una magnífica façana barroca decorada amb esgrafiats; el carrer de Santa Tecla, on va morir el famós maqui Quico Sabaté; el carrer Major i la plaça de la Vila, que constitueixen el nucli del poble; el restaurant Can Fabes; el Barri de la Força, on trobem el recinte emmurallat de la Força; la capella de Sant Ponç; l’Escorxador; el Parc de la Rectoria Vella amb el conjunt medieval de Sant Martí de Pertegàs; la Rectoria i la nau industrial Tèrmica, seu actual de l’arxiu municipal de Sant Celoni. Veniu i gaudiu d’aquest itinerari!


Excursió a una fortalesa estratègica
Situat al municipi de Sant Esteve de Palautordera, el Castell de Montclús és accessible amb una caminada breu des d’un trencall de la carretera BV-5301. Construït al segle XI, el Castell de Montclús ocupa un lloc estratègic a la planta que precedeix les primeres estivacions del Montseny. Tradicionalment també se l’anomenava el Castell dels Moros per indicar-ne una construcció molt antiga de la qual es desconeixia l’origen en el temps. L’edifici estava format pel recinte sobirà i el jussà. En el primer hi destaca la torre de l’homenatge, en la que es distribuïen diferents emplaçaments de la residència dels senyors i el segon estava encerclat per la muralla exterior, que delimitava el pati d’armes , protegia la capella, les quadres, els estables i els magatzems. Actualment es conserva alguna torre i part de les muralles. Aquest castell està catalogat com a bé cultural d'interès nacional.



Passejada romànica
Sant Cebrià de Cabanyes és una església romànica situada al municipi de Sant Fost de Campsentelles que es troba al vessant oest de la Serralada Marina. L'església és d'una sola nau, té un absis semicircular, una absidiola al nord i la volta lleugerament apuntada. A més, compta amb una ala que suggereix l’existència d’un transsepte en el passat. L’edifici va començar a ser construït al voltant del segle XI-XIII, unes dates que concorden amb certes parts de l'obra que semblen anteriors. Són molt curioses les dues finestretes de la paret, dividides horitzontalment en dues parts. A l’interior s’exhibeix una reproducció d’una taula del retaule gòtic lineal amb la imatge de Sant Cebrià. Aquesta església romànica es troba a 30 minuts de la Plaça de la Vila de Sant Fost de Campsentelles i per arribar-hi, cal agafar el camí de l’església vella i seguir les indicacions. No us la podeu perdre!


Refugi antiaeri de la Garriga
Situat al costat de l’estació, és el primer refugi antiaeri de la Guerra Civil que ha estat museïtzat de Catalunya. El refugi va ser excavat directament de la roca granítica i té més de 110 metres de galeries. Va ser construït pels veïns de la Garriga l’any 1938, per protegir la població dels atacs aeris dels franquistes que colpejaven el municipi. En el refugi antiaeri s’ofereixen diferents visites guiades, algunes de les quals són teatralitzades, i que us acostaran a la vida quotidiana de la rereguarda de la república. Sens dubte, una experiència única!


El Vallès Oriental és ple d’història d’èpoques passades i manifestacions artístiques que esperen ser descobertes. Per això, si veniu amb la vostra família podreu acostar-vos més al patrimoni social, cultural i antropològic de primer ordre que van deixar els nostres avantpassats. Us animeu?

Comentaris