La història del Vallès Oriental feta turisme

El Vallès Oriental és un dels indrets on més història hi ha, degut a que sempre ha estat un lloc de pas, fet que implica que podem trobar vestigis de moltes etapes històriques. I és per aquest motiu, que no és d’estranyar la gran quantitat de racons que podem trobar als seus municipis, que ens traslladen a temps passats per reviure’ls. Per aquest motiu, creiem que la història no ha de resultar avorrida i amb el turisme podem aprendre i ampliar tots els nostres coneixements històrics d’una manera divertida, agradable i amena. Us animeu a conèixer la història del Vallès Oriental d’una manera diferent?

El refugi antiaeri de La Garriga
A La Garriga es troba el primer refugi antiaeri de la Guerra Civil espanyola que ha estat museïtzat a Catalunya. Cada segon dissabte de mes es realitzen visites guiades, a més de les visites guiades concertades per a grups, i cada diumenge de mes es realitzen diferents visites. Aquest refugi es va construir al 1938 sota les ordres de la Junta de Defensa Passiva Local i l’objectiu era protegir dels atacs aeris la població, especialment quan les bombes franquistes colpejaren mortíferament el municipi el dia 29 de gener de 1939. 


El Granollers medieval
L'antiga adoberia d'en Ginebreda i un important tram de la muralla medieval de Granollers formen un destacat conjunt arqueològic, eix del Centre d'interpretació històrica. Un espai per conèixer i difondre el creixement i la transformació del Granollers medieval, caracteritzat per un ampli recinte emmurallat, un seguit d'oficis i activitats productives, entre les quals destaquen les relacionades amb la pell, i un mercat potent i diversificat.


Una torre del telègraf de mitjans del segle XIX
De planta quadrada i sis metres d’alçada, la torre del Telègraf de Montornès del Vallès és la primera estació de telegrafia òptica de Catalunya restaurada i museïtzada íntegrament. Molt remarcable també per les vistes panoràmiques que ofereix del Vallès Oriental. La torre va ser construïda com a equipament militar l’any 1848 i només es va fer servir durant catorze anys, fins al 1862, data en que va ser abandonada a causa de l’aparició de la telegrafia elèctrica. Des de l’any 2011 està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local. 


Arquitectura romànica a mitjans del segle XX
El 1936 l’església de Sant Esteve de Parets del Vallès va ser cremada. Acabada la Guerra Civil, va se reconstruïda en l’estil neoromànic, per harmonitzat amb les restes de l’antic temple romànic. L'església té tres campanes que daten del 1947, anomenades Eulàlia, Rosalia i Maria, les dues primeres en honor a la dona i la mare del mesenes que va fer la restauració de l'església, l'Antoni Feliu, i la tercera en honor a la Verge Maria.


Un celler a una casa senyorial del XIX
Salvador Bonaplata, propietari de la primera fàbrica tèxtil de Barcelona moguda amb vapor, va fer construir al 1872 una elegant casa senyorial al municipi de Santa Maria de Martorelles, que actualment és un celler, el celler de Can Roda.  Des de l'any 2010, elaboren vins dins de la DO Alella, al nord de Barcelona. Disposa de 7 hectàrees de vinya de les varietats pansa blanca (la més habitual de la seva denominació d'origen), moscatell, merlot i cabernet, syrah i garnatxa.


D’aquesta manera hem volgut introduir-vos en el món de la cultura i la història pròpia del Vallès Oriental d’una manera innovadora, sempre amb la idea de recordar i mantenir viu el passat. El nostre territori està envoltat d’elements que el caracteritzen i aquests citats són només una breu recomanació de llocs per visitar i conèixer al Vallès Oriental. Si us ha semblat interessant no dubteu en deixar-nos un comentari per a que fem més recomanacions.

Comentaris