Vallès Oriental, terra de fires i tradicions

Al Vallès Oriental podem trobar molts municipis en els quals se celebren fires i mercats que ens permeten reviure antigues tradicions que seguia la població d'aquests territoris. Avui us expliquem algunes d'aquestes fires tradicionals que tant agraden a tots els seus habitants i a tots aquells turistes i visitants que passegen pels seus carrers.

Al mes d'abril els carrers del nucli antic de Mollet se celebra la Mostra Internacional de Titelles. Durant els primers dies del mes d'abril, companyies de tot el món visiten la ciutat durant tres dies per oferir-te espectacles de ninots articulats de tot tipus i tècniques per a nens i adults.

La Mostra, que se celebra durant el mes d'abril, està impulsada per la companyia local Galiot Teatre i organitzada de manera conjunta amb l'Ajuntament. Des dels inicis, han cregut fermament i han treballat colze a colze per fer-la créixer i consolidar-la com una de les cites culturals més importants de l'any a la ciutat.

En aquests tres dies, si visiteu la ciutat, no us podeu perdre l'espai Calç Titella, la principal atracció per als petits de casa, que podran tocar, jugar i aprendre a manipular-los. La majoria dels espectacles i les actuacions que es fan durant la Mostra són d'accés lliure i gratuïts, tot i que  alguns poden tenir un preu simbòlic d'entrada per raons de capacitat del lloc on es facin.


D'altra banda al municipi de Riells del Fai cada primer diumenge de mes es celebra la fira de proximitat, una fira gastronòmica que ens permet degustar productes originaris i tradicionals del Vallès Oriental. Aquesta fira va sorgir com a una iniciativa de l'ajuntament de Bigues i Riells amb l'objectiu de posicionar-la com a una de les fires referents a la comarca.

A primera hora del matí, si es passeja per la plaça de Riells del Fai, ja es poden trobar les primeres parades del mercat que dóna el tret de sortida a la fira. En aquest mercat es poden trobar tota classe de productes, fruites i verdures, pa, embotit, formatge i altres productes artesans que són originaris o produïts a la comarca.

A mig matí se celebra un esmorzar popular a un preu assequible per la població i els assistents a la fira i el plat que es proposa és un plat típic i pròxim de la zona de Bigues i Riells per tal de promocionar els sabors del municipi. A l'edició que es va celebrar al Febrer els assistents van poder tastar la mongeta de ganxet de Riells del Fai per exemple. Aquests productes de proximitat i les activitats que es realitzen donen valor afegit a la fira. Finalment, a mig matí es fa un aperitiu a la plaça a càrrec d'alguna institució del municipi o d'algun grup social que s'organitza per a poder dur a terme aquesta activitat.


L'ajuntament del Montseny al mes d'Octubre organitza el cap de setmana del bolet amb el suport de la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració d'ARES. Durant aquest cap de setmana es fan diverses activitats relacionades amb els bolets.

El dissabte al matí es fa el tradicional concurs de bolets on els assistents van a buscar bolets i competeixen per veure qui caça més bolets. En acabar aquesta activitat, es poden escollir entre diversos restaurants de la població que oferiran un menú especial on els bolets en són els protagonistes. A la tarda es fan conferències relacionades amb el món de la micologia i els fongs per a la gent que estigui interessada en aquest àmbit o que té com a afició anar a buscar bolets.

El diumenge al matí es fa un mercat de productes de la terra a la plaça de la vila on la gent podrà comprar productes típics i artesans del municipi i a la tarda a l'ajuntament es podrà assistir a una exposició de bolets i fongs on es pot veure una gran varietat d'exemplars d'aquesta espècie.


I vosaltres, us animeu a participar en aquestes fires i mercats que se celebren al Vallès Oriental per a així poder conèixer els productes típics i de proximitat de la zona?

Comentaris