ELS TURISTES DE BARCELONA QUE PATEIXIN UN ROBATORI PODRAN DENUNCIAR-HO DES DE L'HOTEL

Article publicat el 15/06/2011 al diari ARA - article

Una prova pilot a 18 establiments de les Corts posarà en marxa aquest estiu el programa dissenyat pels Mossos. El personal de l'hotel prendrà nota de la denúncia i l'enviarà per internet a la policia.

Prova pilot a Barcelona perquè els turistes que siguin víctimes de furts a la ciutat puguin fer les denúncies corresponents des dels hotels on s'estan, sense necessitat de desplaçar-se a una comissaria dels Mossos d'Esquadra. Els denunciants podran adreçar-se al personal qualificat de l'hotel, que ja està rebent instrucció dels Mossos, per omplir un formulari de denúncia que s'enviarà a la policia a través d'internet. Si la prova, que es farà durant el juliol i l'agost a divuit hotels del barri de les Corts, funciona, es valorarà aplicar el sistema a tota la ciutat.

La iniciativa està encapçalada per la direcció general de la Policia, el Gremi d'Hotels de Barcelona i la direcció general de Turisme. La nova via de denúncia de furts preveu que el “treballador qualificat” de l'hotel ompli el formulari, que té el català com a primera llengua i que inclou altres llengües com el castellà, el francès, l'italià, l'anglès, l'alemany o el japonès. Consta de dues part, una per reflectir els fets i les dades del denunciant i una altra per fer constar la llista dels objectes sostrets o perduts, i la signatura de la víctima.

A banda d'enviar el formulari per internet, l'hotel ho comunicarà per telèfon a l'àrea regional d'Instrucció d'Atestats i Custòdia de Detinguts de la regió policial metropolitana de Barcelona. Per això s'ha establert un número directe entre els Mossos i els hotels. En la mitja hora posterior a la trucada, els agents hauran de recuperar, comprovar i validar la denúncia; imprimir i signar la denúncia definitiva, i escanejar-la i enviar-la en format PDF al correu electrònic facilitat per l'establiment. Un cop rebuda, el treballador qualificat n'haurà d'imprimir dues còpies en color, fer que la víctima les signi i quedar-se'n una per retornar-la a la policia, que la recollirà al mateix hotel.

Excepcions
Cal destacar, però, que aquest sistema només s'utilitzarà quan el denunciant sigui major d'edat; quan el valor econòmic dels objectes sostrets no superi els 10.000 euros; quan les víctimes no puguin aportar dades del lladre, i quan no calgui l'activitat posterior de la policia, per exemple quan no sigui necessari que la víctima faci un reconeixement fotogràfic del lladre. Pel que fa a la tipologia de fets delictius, només es podrà denunciar a través d'aquesta via el furt i el furt a interior de vehicle, en ambdós casos en els vessants de falta i de delicte, i la pèrdua d'objectes.

Comentaris