El Modernisme d’Estiueig al Vallès Oriental

La gran burgesia de la Barcelona de primers del segle XX va posar de moda l’estiueig. "Una llotja al Liceu i una torre a Cardedeu", es deia. Es construïren esplèndides mansions, que encarregaven a arquitectes de renom i que en les viles d’estiueig de la comarca tenien un nom, Manel Joaquim Raspall, un dels pioners del modernisme arquitectònic català, conegut, entre d’altres, per l’Illa Raspall de la Garriga.
A continuació us fem una pinzellada de tres de les cinc rutes modernistes que hi ha la comarca:



1.- Un passeig urbà a Figaró-Montmany





Els llenguatges arquitectònics del llegat de l’estiueig a Figaró - Montmany combinen el modernisme amb elements noucentistes que contrasten fortament amb l’entorn agrest i muntanyenc, tant del Montseny com dels cingles de Bertí. Al municipi trobareu un itinerari senyalitzat i autoguiat, anomenat Passeig Urbà del Figaró - Montmany, que permet resseguir els elements principals d’aquest període. 







2.- Cardedeu modernista





La transformació de Cardedeu en vila moderna va tenir lloc a finals del segle XIX, amb la construcció de la línia de tren (1860) i de la carretera comarcal (1865). El municipi va créixer entorn aquestes noves vies de comunicació amb un urbanisme singular i magnífiques torres modernistes. Destaquen les torres de la carretera i especialment la Torre Gual o Montserrat, obra de l’arquitecte Balcells, l'Alqueria Cloelia, i en el centre de la vila les cases Arquer i Golferichs, obres de l’arquitecte municipal Manel Joaquim Raspall.







3.- L’Ametlla del Vallès. Vila d’estiueig





L’Ametlla es va transformat a principis del segle XX, de poble rural a vila d’estiueig. El caràcter residencial del municipi es va reforçar amb els projectes urbanístics i arquitectònics de Manel Joaquim Raspall, arquitecte municipal de l'Ametlla del Vallès des de l’any 1906 i fins a l’any 1912. Les obres de l’arquitecte en aquesta població corresponen a la seva primera etapa, considerada la més modernista, amb reformes i noves construccions tan destacades com Can Millet, El cafè o l’Ajuntament.





Podeu trobar totes les rutes i informació a la nostra pàgina:










Comentaris