Productes de proximitat del Vallès Oriental

A la comarca trobem una gran varietat de productes que només es poden adquirir en els seus municipis. Entre aquests cal destacar-ne els que són conreats en aquest territori, ja que compten amb un sòl i una terra fèrtil que en facilita el seu creixement i desenvolupament.

En primer lloc tenim l'enciam escaroler, una varietat d'enciam que és local del Vallès Oriental i que es caracteritza per la seva mida que és més grossa en comparació a altres classes d'enciam. Té una gran resistència al fred, ja que el cabdell és gros però també compacte amb les fulles superposades atribuint-li una major resistència a les baixes temperatures. El seu gust és fi i molt saborós a causa de la textura mantegosa i les fulles fines, dentades i cruixents que el caracteritzen. És molt saludable perquè està compost de molta aigua i conté poques calories. És recomanable de consumir-lo cru en amanides, farcits o embolcalls.


El cigró menut també és un dels productes KM0 que caracteritzen la gastronomia del Vallès Oriental. Aquest no va néixer dins dels municipis de la província però va ser introduït fa uns anys i ha tingut molt bona acceptació. Té una mida més petita que les altres classes de cigrons degut a les condicions en les que es conrea. A la comarca el trobem a la zona de Gallecs, un oasi natural situat al mig del Vallès Oriental. Com a curiositat, cal destacar que en cocció quadruplica el seu pes.

El sabor d'aquest llegum és més intens que el dels altres cigrons i compta amb una textura molt suau i una pell que no es nota al paladar. Es pot menjar fred o calent al gust de cada persona i pot servir tant per acompanyar carn com peix. La seva qualitat i el seu origen fan que sigui un producte bastant cotitzat en el marc gastronòmic català. 


Pel que fa a les hortalisses, us volem presentar les varietats de col que podeu trobar a la comarca del Vallès Oriental. En primer lloc tenim la col de pell de galàpet, nom que se l'hi atribueix perquè la seva pell, arrissada amb un color verd fosc, recorda a la pell dels rèptils i els amfibis. És una col de mida petita, però que ofereix molta resistència a les baixes temperatures degut que el seu cor és molt compacte i el cabdell és molt apinyat. Es recomana que sigui la col per fer farcellets. També es pot consumir bullida i acompanyada de cansalada.


La col paperina també es coneix com a col de pasqua i supera els 100 cm d'alçada un cop ha arribat a la seva mida màxima, per tant en comparació a la col de pell de galàpet és d’una mida molt més gran. Les fulles són d’una tonalitat verd-blavosa, són ovades i amb un nervi central molt gruixut. L’època de sembra d'aquesta hortalissa correspon a finals d'any. Té la qualitat d’aguantar molt les baixes temperatures. Podem fer-la servir per fer farcellets, ja que te unes grans fulles, o per a cuinar la clàssica escudella, on suposa un molt bon acompanyament per a la carn d'olla i els altres ingredients.


Us proposem
En el següent enllaç trobareu altres productes de proximitat del Vallès Oriental, així com receptes per tal d'exprimir al màxim les seves qualitats: 

Comentaris